Mariss Jansons er en latvisk dirigent, en av vår tids ledende. Han har vært sjefdirigent for Bayerischer Rundfunkorkesteret i München siden 2003 og gjest ved flere av verdens ledende orkestre. Jansons var sjefdirigent for Oslo-Filharmonien i perioden1979–2002, og arbeidet dette orkesteret frem til et av verdens fremste. Han er sønn av dirigenten Arvid Jansons.

Jansons vokste opp i Riga, og fra 13-års alder i Sankt Petersburg, daværende Leningrad i Sovjetunionen. Her var faren dirigent ved byens berømte orkester Leningradfilharmonien, i dag Sankt Petersburgfilharmonien. Moren Iraida Jansone var sangerinne.

Jansons lærte fiolin av sin far fra ung alder. Han studerte i tillegg klaver og kordireksjon ved konservatoriet i Leningrad, og var siden dirigentelev hos Hans Swarowsky i Wien og Herbert von Karajan i Salzburg. I 1971 vant han Karajan-konkurransen for dirigenter, og ble 1973 dirigent ved Leningradfilharmonien.

Jansons dirigerte Oslo-Filharmonien, hvor faren allerede var gjestedirigent, første gang i 1975. Det ble fra første stund et svært godt samarbeid. Jansons var også dirigent da Moskva Statlige Symfoniorkester gjennomførte et bejublet gjestespill i Oslo våren 1978. Som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien 1979–2002 ble Jansons svært populær. Under hans ledelse ble orkesteret bygget opp til fullt symfoniorkester, skiftet navn fra Filharmonisk Selskaps Orkester til Oslo-Filharmonien og vant stor internasjonal anerkjennelse gjennom plateinnspillinger og turnéer.

I den første tiden med Oslo-Filharmonien spilte Jansons inn en komplett serie med Pjotr Tsjajkovskijs symfonier for selskapet Chandos. Den vakte oppsikt og bidro til orkesterets nye posisjon internasjonalt. Siden spilte han jevnlig inn plater med orkesteret, blant annet norsk musikk av Edvard Grieg, Harald Sæverud og Finn Mortensen. I 2002 ble han avløst av André Previn.

Jansons var i tillegg sjefdirigent for Pittsburgh Symfoniorkester i årene 1997–2004, og gjorde mye for å heve dette orkesterets status, blant annet ved kritikerroste plateinnspillinger.

Etter tiden i Oslo og Pittsburgh overtok Jansons sjefsstillinger ved to av Europas ledende orkestre, Bayerischer Rundfunkorkesteret i München i 2002 og Concertgebouworkesteret i Amsterdam i 2004. Concertgebouworkesteret ble under hans ledelse kåret til verdens beste orkester av musikktidsskriftet Gramophone. Han beholdt sin stilling der til 2015.

Jansons ble fast gjestedirigent ved London Philharmonic Orchestra i 1992, og har jevnlig gjestet ledende orkestre som London Symfoniorkester, Berlinfilharmonien og Wienerfilharmonien. Han har ledet Nyttårskonserten i Wien tre ganger, i 2006, 2012 og 2016.

Jansons har i senere år gjort en rekke plateinnspillinger med flere orkestre, blant annet med verker av de store symfonikerne fra Ludwig van Beethoven til Dmitrij Sjostakovitsj.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.