Jevgenij Svetlanov

Faktaboks

Jevgenij Svetlanov
Jevgenij Fjodorovitsj Svetlanov
Uttale
svetlˈanov
Født
6. september 1928, Moskva, Russland
Død
3. mai 2002, Moskva, Russland

Artikkelstart

Jevgenij Svetlanov var en russisk dirigent, pianist og komponist, en av de sentrale russiske dirigentene i andre halvdel av det 20. århundre, etter hvert også med vestlige land som virkefelt.

Svetlanov hadde fra 1968 tittel av Folkekunstner av Sovjetunionen, og var mottaker av blant annet Leninordenen og Det russiske fedrelands fortjenstmedalje.

Bakgrunn

Svetlanov kom fra en musikerfamilie som var tilknyttet Bolsjoj-teateret. Han skal ha medvirket her som barneskuespiller.

Svetlanov utviklet seg til å bli en dyktig pianist men kom til å opptre sjelden. Han studerte ellers direksjon og komposisjon ved konservatoriet i Moskva med Alexander Gauk og Jurij Sjaporin som lærere.

Mens han studerte begynte han å komponere og skrev etter hvert en rekke verker i forskjellige sjangre og i en konservativ stil. Blant større verker er en strykekvartett (1948), en symfoni (1956) og en klaverkonsert (definitiv versjon 1976) foruten klaverstykker og vokalmusikk. Svetlanov lot seg inspirere av folkemusikk, også fra vestlige land. Men hans musikk vant liten utbredelse.

Karriere

Svetlanov ledet sin første forestilling på Bolsjoj-teateret i 1953 og fikk samtidig et engasjement ved Moskva radio. I 1955 ble han assistent ved Bolsjoj-teateret med dirigentoppgaver. I årene 1962–1965 var han førstekapellmester her.

I 1965 ble han sjefdirigent for Sovjetunionens Statlige Symfoniorkester i Moskva. Svetlanovs arbeid med dette orkesteret, som han førte frem til en ledende posisjon, utgjør tyngdepunktet i hans karriere. Gjennom årene ledet han dem i nesten alt av betydelige russisk repertoar, både fra det 19. og det 20. århundre. Han ble også kjent som en betydelig tolker av symfoniene til Ludwig van Beethoven og ikke minst Johannes Brahms, og han dirigerte alle symfoniene til Gustav Mahler.

Svetlanov beholdt denne stillingen til 2000. Da ble han avskjediget av den russiske kulturministeren med den begrunnelse at han hadde prioritert utenlandske orkestre. I 2005, etter Svetlanovs død, ble imidlertid orkesteret omdøpt til Det statlige akademiske symfoniorkester «Jevgenij Svetlanov».

Svetlanov hadde en omfattende karriere som gjestedirigent i vestlige land. Fra 1979 var han en populær første gjestedirigent ved London Symfoniorkester. Han var sjefdirigent for Residensorkesteret i Haag 1992–2000. I 1997 avløste han Esa-Pekka Salonen som sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester, men her ble det med de to sesongene frem til 1999.

Svetlanov gjestet Oslo med Moskva Statlige Symfoniorkester i mars 1978. Da delte han på oppgavene med Mariss Jansons.

Svetlanov var gjestedirigent for Oslo-Filharmonien ved tre anledninger. I oktober 1984 ledet han orkesteret i to konsertprogrammer med musikk av Ludwig van Beethoven og Pjotr Tsjajkovskij og deretter Richard Wagner og Johannes Brahms. I september 1993 fremførte han blant annet sanger av Edvard Grieg i egne arrangementer med sopranen Natalia Gerasimova som solist.

Innspillinger

Svetlanov er en av de mest innspilte av alle dirigenter med et firesifret antall innspillinger av russisk musikk alene. Innspillingene innbefatter alle de viktige russiske komponistene i romantikken og i det 20. århundre, og ofte i form av komplette serier av symfonier og annen orkestermusikk.

Han spilte inn alle symfoniene til Ludwig van Beethoven og Johannes Brahms, blant annet med Sveriges Radios Symfoniorkester, foruten symfoniene til Gustav Mahler og ellers et variert repertoar med flere orkestre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg