Okko Kamu, finsk dirigent og fiolinist, en av Finlands ledende dirigenter og tidligere sjefdirigent for Oslo-Filharmonien

Kamu kommer fra en musikerfamilie. Han begynte tidlig å spille fiolin og ble utdannet ved Sibeliusakademiet fra seks års alder. I 1964, 18 år gammel, etablerte han en strykekvartett. Han var konsertmester ved Den finske nasjonaloperaen 1966–68. 

Kamus første dirigentoppgaver var med operaorkesteret i Helsinki, og som gjestedirigent ved Kungliga Operan i Stockholm. I 1969 vant han førstepris ved den internasjonale Karajan-konkurransen for unge dirigenter. Han gjestet Berlinfilharmonien og spilte inn symfonier av Jean Sibelius med dem på plate. Han ledet Finlands Radios Symfoniorkester første gang i 1970, og var sjefdirigent her 1971–77.

Kamu var 1975–79 sjefdirigent for Oslo-Filharmonien hvor han avløste tysk-greske Miltiades Caridis. Det ble et vellykket samarbeid, hvor han blant annet ledet orkesteret på turnéer til USA. I 1979 ledet han den første fremførelsen i Norge av Gustav Mahlers 8. symfoni.

Kamu dirigerte Oslo-Filharmonien også etter sin avgang, og gjestet Festspillene i Bergen i 1984 med Mozarts opera Don Giovanni i en oppsetning fra Stora Teatern i Göteborg.  

Kamu var 1985–88 første gjestedirigent for City of Birmingham Symphony Orchestra, og tilsvarende for Sjællands Symfoniorkester i København 1998–95. Han var førstedirigent ved Den finske Nasjonaloperaen 1996–2000, og ledet her blant annet uroppførelser av operaer av Aulis Sallinen.

Kamu har hatt stillingen som første gjestedirigent for Singapore Symphony Orchestra siden 1995, og var sjefdirigent for Lahti Symfoniorkester 2011–16.

Kamu har gjort over hundre plateinnspillinger, ikke minst med verker av finske og svenske komponister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.