Khmeimim flybase

Artikkelstart

Khmeimim flybase er en flybase i Latakia på kysten av Syria, som ble etablert av Russland i 2015, etter at landet gikk militært inn i Syriakrigen. Basen er tilknyttet den sivile, internasjonale lufthavnen i Latakia.

Khmeimim ble opprettet som base for det russiske flyvåpen i kampen mot Den islamske stat og andre jihadistgrupper i Syria. Den russiske luftstøtten fra Khmeimim har vært av stor militær betydning også for president Bashar al-Assad og hans regime. Fra 2016 er basen utstyrt med avansert luftvern, som i realiteten etablerer en flyforbudssone i den vestlige delen av Syria. Luftvernet dekker et område som omfatter Libanon i sør.

Basen ble erklært operativ 30. september 2015. Den er kun brukt av russiske styrker. Syriske regjeringsstyrker har ansvaret for ytre sikring. Forsyninger blir bragt inn blant annet gjennom marinebasen Tartus, om lag 50 kilometer unna. Khmeimim kan ta i mot ulike typer fly, både transport- og kampfly. I januar 2017 ble det inngått en avtale mellom syriske og russiske myndigheter, som sikret russisk bruk av basen de neste 49 år, med mulighet for forlengelse i ytterligere 25 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg