Fra den tidlig kristne og bysantinske perioden i Hellas er det bevart en rekke vakre og rikt utsmykkede kirker som for eksempel St. Georg-rotunden (bildet) i Thessaloniki med mosaikker fra sent på 300-tallet e.Kr. (selve bygningen er eldre).

iStockphoto / Blade_kostas. Begrenset gjenbruk

Thessaloniki, by i Hellas, innerst i Thessalonikibukta; 322 240 innbyggere (2011), byområdet 790 824 innbyggere, landets nest største by. Samferdsels- og handelssentrum. Petroleumsraffinering, kjemisk og petrokjemisk industri, stålverk, produksjon av tekstiler, tobakksvarer, likør, skinnvarer, tepper med mer. Turisme. God havn med fergetrafikk og utførsel av mangan, tobakk og andre landbruksvarer. Universitet, grunnlagt 1925, metropolittsete. Internasjonal lufthavn.

Blant de mange interessante byggverk er Sofiakatedralen fra 700-tallet (bygd etter mønster av Konstantinopel), Rotunden (Georgskirken, sannsynligvis fra 300-tallet), St. Dimitrioskirken fra 400-tallet, gjenreist etter brann 1917, Galeriusbuen fra 297 og det venetianske citadell fra 1400-tallet med rester av Marcus Aurelius' triumfbue. Arkeologisk museum, etnologisk museum, museum for makedonsk kunst og kultur med mer. Byen er blitt ødelagt flere ganger av brann. I 1978 ble byen rammet av et kraftig jordskjelv og mange av byens interessante bygninger fikk store skader.

Thessaloniki ble grunnlagt 315 fvt. av den makedonske konge Kassandros på stedet for det eldre Thermai, og kalt Thessalonike etter hans hustru. Den ble en ledende havneby og hovedstad i Makedonia, romersk provins fra 146 fvt. Her prekte Paulus og grunnla en menighet, som han skrev to brev til. Senere var Thessaloniki den viktigste by i det bysantinske rike nest etter Konstantinopel. Under det latinske keiserdømme 1204–61 var byen for det meste hovedstad i et eget rike.

Etter å ha vært på bysantinske, frankiske (1204–24) og venetianske (1423–30) hender, ble Thessaloníki 1430 erobret av tyrkerne og kalt Selanik. Rundt 1900 var den sentrum for ungtyrkernes og makedonske revolusjonæres virksomhet (den senere Atatürk, Mustafa Kemal pasja, var født i byen). Etter Balkankrigen i 1912 ble Thessaloníki innlemmet i Hellas. I løpet av den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig ble ca. 50 000 jøder, det vil si 1/4 av byens befolkning, deportert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.