Faktaboks

Thessaloniki
Saloniki gr. Θεσσαλονίκη Thessaloniki
Uttale

thessalon'iki

Fra den tidlig kristne og bysantinske perioden i Hellas er det bevart en rekke vakre og rikt utsmykkede kirker som for eksempel St. Georg-rotunden (bildet) i Thessaloniki med mosaikker fra sent på 300-tallet e.Kr. (selve bygningen er eldre).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sofiakatedralen i Thessaloníki.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lefkos Pyrgos, Det hvite tårn, er et landemerke i Thessaloníki. I dag rommer det bymuseet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thessaloniki er en by i Hellas, innerst i Thessalonikibukta. Den er landets nest største by og har 317 778 innbyggere (2021). Storbyområdet har 841 000 innbyggere (2022). Thessaloniki er et sentrum for samferdsel og handel. Byen har en god havn og internasjonal lufthavn.

Kultur og utdanning

Blant de mange interessante byggverkene i byen er:

  • Sofiakatedralen fra 700-tallet (bygd etter mønster av Konstantinopel)
  • Rotunden (Georgskirken, sannsynligvis fra 300-tallet)
  • St. Dimitrioskirken fra 400-tallet, gjenreist etter brann 1917
  • Galeriusbuen fra 297
  • Det venetianske citadell fra 1400-tallet med rester av Marcus Aurelius' triumfbue.

De tidlig kristne og bysantinske monumenter i Thessaloniki ble i 1988 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Thessaloniki har et arkeologisk museum, et etnologisk museum, et bysantinsk museum, et historisk museum og et museum for makedonsk kunst.

Med vel 88 000 studenter er universitetet i Thessaloniki landets største universitet.

Historie

Thessaloniki ble grunnlagt i 315 fvt. av den makedonske kongen Kassandros på stedet for det eldre Thermai, og kalt Thessalonike etter hans hustru. Den ble en ledende havneby og hovedstad i Makedonia, romersk provins fra 146 fvt. Her prekte Paulus og grunnla en menighet, som han skrev to brev til. Senere var Thessaloniki den viktigste byen i det bysantinske rike nest etter Konstantinopel. Under det latinske keiserdømme 1204–1261 var byen for det meste hovedstad i et eget rike.

Etter å ha vært på bysantinske, frankiske (1204–1224) og venetianske (1423–1430) hender, ble Thessaloniki i 1430 erobret av tyrkerne og kalt Selanik.

Rundt 1900 var den sentrum for ungtyrkernes og makedonske revolusjonæres virksomhet (den senere Atatürk, Mustafa Kemal pasja, var født i byen). Etter Balkankrigen i 1912 ble Thessaloniki innlemmet i Hellas.

I løpet av den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig ble rundt 50 000 jøder, det vil si en fjerdedel av byens befolkning, deportert.

I 1978 ble byen rammet av et kraftig jordskjelv og mange av byens interessante bygninger fikk store skader. Byen er også blitt ødelagt flere ganger av brann.

Norge i Thessaloniki

I byen er det et honorært norsk konsulat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg