Detalj av treskulptur - "den portrettlike" - i Vadstena klosterkirke. Trolig florentinsk arbeid, 1392.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

den hellige Birgitta,

svensk religiøs forfatter, helgen, grunnlegger av Birgittinerordenen, svensk middelalderlitteraturs store forfatterpersonlighet.

Birgitta var datter av en lagmann i Uppland, Birger Persson; moren var av Folkungeætten. Allerede som barn hadde hun syner. Gift 1316 med den senere ridder og lagmann Ulf Gudmarsson (1298–1344). De hadde 8 barn. Sammen drog de på pilegrimsferd til Nidaros og Santiago de Compostela. Etter sin manns død levde Birgitta i streng askese og falt stadig oftere i ekstatisk henrykkelse, mente å få guddommelige befalinger og følte seg som Kristi særlige redskap.

Under et besøk på Vadstena slott fikk Birgitta av Kristus diktert reglene for en ny orden, og 1346 grunnla hun et kloster i Vadstena. Hun drog 1349 til Roma for å få reglene godkjent. Birgittas klosterregel ble bekreftet av Urban 5 (1370) og Urban 6 (1378) som et tillegg til Augustins regel. Se Birgittinerordenen. Hun samarbeidet med Katarina fra Siena for å få paven til å vende tilbake til Roma fra Avignon. Hun døde i Roma, ble begravet i Vadstena 1374 og kanonisert 1391. Festdag: 23. juli (tidl. 8. oktober).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.