Edith Stein

Faktaboks

Edith Stein

Teresa Benedikta av Korset

Uttale
ʃtain
Født
12. oktober 1891, Breslau, nå Wrocław, Polen
Død
9. august 1942, Auschwitz-Birkenau, Polen

Artikkelstart

Edith Stein var en tysk filosof, karmelittnonne og helgen. Stein hadde jødisk bakgrunn, men konverterte til katolisismen i 1922. Hun var elev av, og assistent for, Edmund Husserl, og ble dosent ved det katolske pedagogiske akademi i Münster i 1932.

I 1933 trådte hun inn i karmelittklosteret i Köln hvor hennes navn ble Teresa Benedikta av Korset, og ble i 1938 overflyttet til klosteret i Echt, Nederland. Stein ble deportert til Auschwitz i 1942. Hun ble kanonisert i 1998, og hennes minnedag er 9. august, som er dagen hun ankom Auschwitz og hennes antatte dødsdag.

Filosofi

I sin doktoravhandling Zum Problem der Einfühlung in seiner historischen Entwicklung und in phänomenologischer Betrachtung (1917) utviklet hun en teori om innføling og intersubjektivitet med utgangspunkt i Wilhelm Dilthey, Hans Lipps, Edmund Husserl og Max Scheler. Hun fremhevet betydningen av det levende legeme som et orienteringssentrum i den romlige verden og foregriper derved Maurice Merleau-Pontys «le corps vécu» og Husserls «livsverden». Stein bearbeidet Husserls «tidsforelesninger» for publikasjon i 1928.

Senere arbeider er særlig konsentrert om studier av kausalitet, individ og samfunn og av forholdet mellom Husserls fenomenologi og Thomas Aquinas' filosofi. Hun har skrevet om kvinners situasjon (kvinners oppdragelse og kvinners rolle i kirken) og om religion (hovedverker Kreuzewissenschaft og Endliches und Ewiges Sein, begge utgitt i 1950). Hennes samlede verker er utgitt fra 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arborelius, Anders: Edith Stein : biografi – texter, 1983
  • Møller, Tor Martin & Mette Nygård, red.: Edith Stein : filosof og mystiker, 2000

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg