Kerman

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kerman er en by i Iran og hovedstad i provinsen med samme navn, og har rundt 3,1 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Byen er et økonomisk sentrum i den sørøstlige delen av landet og var flere ganger et maktsentrum under Persiariket.

Faktaboks

Uttale
kermˈan

Bybeskrivelse

Byen karakteriseres av flere storartede moskeer og ruiner. Blant annet Masjed-e Malek (Kongemoskeen) fra 1000-tallet, en av landets største basarer og citadeller som vitner om byens tidligere herskere. Den zoroastriske minoriteten i byen har bygget flere ildtempler. Fra 1974 har også flere universiteter blitt etablert her.

Kerman ligger omtrent 1750 meter over havet i et ørkenlandskap omringet av fjell og åser. Klimaet i byen er svært variert med kalde vintre og varme somre, og sandstormer forekommer ofte om høsten og våren. Området er også kjent for å være kilde til funn av dinosaurfossiler.

Næringsliv

Veving utføres for det meste av kvinner, sjeldnere av menn. Et stort teppe kan ta år å veve.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Persiske tepper er byens klart største eksportvare og en sentral del av Kermans økonomi. Kermanske tepper eksporteres til hele verden og er kjent for sitt eldgamle håndverk. Industriproduksjonen i byen omfatter blant annet sementproduksjon og gruvedrift.

Kerman er knyttet til den transiranske jernbanen og fra byen går det motorvei til havnebyen Bandar Abbas og til Mashhad. Den betjenes av Ayatollah Hashemi Rafsanjani internasjonale lufthavn som ligger omtrent tolv kilometer vest for byen.

Historie

Ardashir 1, grunnleggeren av Sasanideriket, etablerte byen på starten av 200-tallet som en militær utpost. Araberne tok over byen på slutten av 600-tallet, noe som førte til at islam etter hvert ble den dominerende religionen. Fra 800-tallet skal Kerman ha vært kjent for tekstilproduksjon i den islamske verden. Ustabilitet og uro preget byen etter at den ble erobret av Timur Lenk på slutten av 1300-tallet.

Kerman hadde sin storhetstid under safavidene (1501–1736). Byen eksporterte tepper, sjal og ull til Europa, noe som gjorde den til et av landets viktigste handelssentra. Flere hundre små verksteder prydet byen i denne perioden. Da Safavideriket var svekket på slutten av 1700-tallet ble Kerman ødelagt av en afghansk stamme og deretter fulgte et århundre med uro og tidvis sult.

På slutten av 1800-tallet under Qajar-dynastiet ble Kermans stabilitet gjenopprettet, og teppeproduksjonen fortsatte å vokse. I løpet av det neste århundret ble nye bydeler etablert, og den ble igjen et viktig regionalt handelssenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg