Persisk teppe

Persisk teppe. Senneh-kelim fra tidlig på 1800-tallet. De fineste kurdertepper er blitt knyttet i Senneh, noen ganger med mer enn 1 million knuter per kvadratmeter. Mønsteret har en eller flere medaljonger med hjørner, eller er overmønstret, som regel med flammer (boteh). Fargene er avdempede og harmoniske. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Persiske tepper er knyttede teppe, oftest med blomster- eller dyremønster, fremstilt i Iran. Det eldste bevarte persiske teppe er funnet i en høvdinggrav i Sibir, og er antagelig fra 550–330 fvt.

Faktaboks

Uttale
pˈersisk teppe

De persiske teppene er gjennom tidene blitt laget dels av bønder og nomader som husflid, dels av profesjonelle håndverkere, enten i små verksteder eller i hoffverksteder. Teppene nådde et kunstnerisk høydepunkt på 1400- og 1500-tallet.

Med unntak av noen tepper i silke fra 1500-tallet, har persiske tepper alltid napp av ull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg