Irans befolkning

Iran har en svært ung befolkning.

Utsikt over Teheran. I bakgrunnen ligger de snøkledte Elbursfjellene, med blant annet den utslokte vulkanen Demavend, landets høyeste fjell. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Irans folketall ble i 2005 beregnet til 68 mill. Den naturlige tilveksten (fødte ÷ døde) har tradisjonelt vært høy, og har gitt landet en ung befolkning, og over 70 % er under 30 år.

Befolkningen hører til mange forskjellige etniske, religiøse og språklige grupper. Den iranske språkgruppen teller ca. 70 % av befolkningen, inkludert sjia-muslimske persere (45 %), de sunni-muslimske kurdere (8 %) samt balutsjere (2 %), som til dels er nomader. Ca. 30 % er tyrkisktalende, deriblant aserbajdsjanere (16 %) i nordvest og de halvnomadiske turkmenere i nordøst. Halvnomader er også lurerne (blant annet bakhtiarene) m.fl. Den arabiske befolkningen (ca. 2 %) er til størstedelen bosatt i Khuzestan i sørvest. Dessuten finnes mindre grupper av jøder, gregorianske og romersk-katolske armenere, nestorianske assyrere, jezider og parsere.

Som i nabolandene Irak og Tyrkia er det et sterkt krav om selvstyre blant den kurdiske folkegruppen i Iran, og kurderne gjorde i 1979 opprør mot regjeringen. Et lignenede krav om selvstyre for den arabiske befolkningen i Khuzestan var med på å utløse krigen mellom Iran og Irak høsten 1980, etter at de iranske myndighetene med brutale midler hadde slått tilbake arabiske opprørsforsøk.

Folketettheten er i gjennomsnitt 41,3 personer per km2, men befolkningen er svært ujevnt fordelt. De fleste bor i de fruktbare regionene i vest og nordvest og i lavlandet ved Kaspiske hav. De vidstrakte ørkenområdene i den sentrale delen av landet og de massive Elburs- og Zagrosfjellene er svært tynt befolket. I 1994 bodde 57 % av befolkningen i byer, og tilstrømningen til de største byene har vært meget stor. Langt den største byen er hovedstaden Teheran (Tehran) med 6 758 800 innb. (1997). Andre store byer er Mashhad, Esfahan, Tabriz og Shiraz.

Språk

Det indoeuropeiske språket persisk (pârsi, fârsi) er offisielt språk og morsmål til snaut halvparten av befolkningen. Det tales i alt ca. 30 andre språk, fra flere ulike språkfamilier, i landet. Følgende 8 språk tales av flere enn 0,5 mill. mennesker: de tyrkiske språkene azerbajdsjansk (ca. 23,5 mill., 37 % av befolkningen) og turkmensk (ca. 2 mill.), det semittiske språket arabisk (ca. 1,5 mill.) samt de iranske språkene kurdisk (ca. 3,5 mill.), luri (ca. 4 mill.), mâzandarâni (ca. 3 mill.), gilaki (ca. 3 mill.) og baluchi (ca. 850 000). De kristne minoritetene taler armensk (ca. 170 000) og syrisk (ca. 20 000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg