Keke Rosberg

Faktaboks

Keke Rosberg
Keijo Erik Rosberg
Født
6. desember 1948, Solna, Sverige

Artikkelstart

Keke Rosberg, finsk racerkjører. Keke Rosberg kjørte til sammen 128 løp for teamene Theodore, ATS, Wolf, Fittipaldi, Williams og McLaren fra 1978 til 1986.

Han debuterte i Formel 1 som kjører for Theodore-teamet, og kjørte helt fram til og med for relativt små og ressursvake team. Resultatene var dårlige - Rosberg hadde samlet kun 4 poeng på 4 sesonger. Men Frank Williams i Williams-teamet var likevel interessert i hans tjenester. Williams hadde mistet Alan Jones, som hadde lagt opp, og trengte en ny fører. Under testing viste det seg at Rosberg var svært rask med en konkurransedyktig bil. Og det var som Williams-fører i perioden 1982 til 1985 han gjorde suksess, alle hans fem seire kom for Williams-teamet. Til tross for at han og Williams-teamet kjempet mot biler med sterkere turbomotorer (opp til flere hundre HK mer enn hans Williams-Cosworth), vant han VM-tittelen i 1982. Heldigvis tok han også sin første seier dette året - i Sveits´ Grand Prix på Dijon-banen. Dette er det nærmeste at vi vært en verdensmester i Formel 1 uten løpsseire!

Keke Rosberg var kjent som en virkelig fighter på banen, og likte dårlig bensin-sparingen i Formel 1 mot slutten av turbo-æraen (1986). Hos McLaren møtte han sin overmann i å kjøre økonomisk og samtidig fort - i verdensmesteren Alain Prost. Etter å ha mistet lysten og lagt opp som F1-kjører, kjørte Rosberg både sportsvogner og standardbiler (f.eks. Peugeot på Le Mans og Mercedes i DTM). I de senere årene har han deltatt i F1-kulissene som manager for sin sønn Nico Rosberg.

Formel 1-fakta (etter 1986-sesongen):

GP-fakta
GP-starter 128
GP-seire 5
Pallplasseringer 17
Pole -position 5
Raskeste rundetid 3
VM-poeng 159,5

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg