Lancia Ypsilon, 2014-modell.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lancia er et italiensk bilmerke. Merket ble etablert i 1906, og har tilhørt konsernet Stellantis siden 2021.

Faktaboks

Uttale
lˈantʃa

Historie

Lancia Delta Integrale, 1992-modell.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vincenzo Lancia (1881–1937) bygde et motorkjøretøy allerede i tjueårsalderen og var en tid løpskjører hos Fiat før han 1906 startet sin fabrikk i Torino. Lambda-modellen i 1922 gav det store gjennombruddet. Det var en lav og lett fireseters bil, den første med selvbærende karosseri og uavhengig forhjulsoppheng; den hadde firehjulsbremser og en kompakt firesylindret motor i spiss V-form. Den særpregede forstillingen og originale motorformen er brukt også i senere modeller. Selskapets konkurransemodeller har vunnet en rekke rallymesterskap.

Lancia produserte fra 1911 også lastebiler, denne produksjonen ble 1975 lagt inn i Iveco, et datterselskap av Fiat. Merket har også blitt brukt på blant annet Chrysler-modeller for det europeiske markedet.

Merket tilhørte Fiatkonsernet fra 1969, og Fiat Chrysler Automobiles fra 2014 til 2021, og fra 2021 har Lancia tilhørt konsernet Stellantis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg