Mercedes-Benz

Mercedes-Benz SSK, produsert i 1928–1932.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mercedes-Benz 300 SL, produsert i 1954–1957

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mercedes-Benz er et tysk bilmerke. Det har lenge vært kjent for blant annet personbiler av høy kvalitet i ulike størrelser. Mercedes-Benz Cars & Vans, som også produserer bilmerket smart, er en divisjon av Daimler AG.

Faktaboks

Uttale
mersˈedes bents

Historikk

Mercedes-Benz har sin opprinnelse i merkene Benz, grunnlagt i 1883 i Mannheim, og Daimler Motoren Gesellschaft, som produserte biler under merket Mercedes.

I 1926 ble Daimler og Benz, slått sammen til Daimler-Benz AG, og de to merkene Mercedes og Benz ble erstattet av Mercedes-Benz.

Produksjonen har omfattet biler av alle slag. Allerede i 1936 begynte serieproduksjon av personbiler med dieselmotor. Fabrikken produserte også fly- og skipsmotorer. I 1930-årene var fabrikken blant de ledende i racerbilsport, likeså i 1950-årene, før den i 1955 trakk seg ut av denne sporten. I 1970-årene ble blant annet bil- og motorfabrikkene Henschel, Hanomag og Maybach innlemmet i gruppen.

Under merket Mercedes-Benz produseres også varebiler og vaner, busser (Daimler Buses), og lastebiler og spesialbiler av typen Unimog (Daimler Trucks).

Virksomhet

Mercedes-Benz GLA.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mercedes-Benz E-klasse Coupé.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I Tyskland har Mercedes-Benz Cars fabrikker i Affalterbach, Berlin, Bremen, Hamburg, Kamenz, Kölleda, Rastatt, Sindelfingen og Untertürkheim. I tillegg er det fabrikker for ferdigstilling i Beijing (Kina), East London (Sør-Afrika), Hambach (Frankrike, produksjon av smart), Kecskemét (Ungarn) og Tuscaloosa (USA).

I 2020 ble det solgt over 2,4 millioner Mercedes-Benz personbiler og nyttekjøretøy, og Mercedes-Benz Cars & Vans hadde en omsetning på 98,6 milliarder euro. De viktigste markedene var Europa, med omkring 784 000 solgte personbiler og over 245 000 nyttekjøretøy, Kina, hvor Mercedes-Benz har hatt stor vekst i salget og solgte omkring 758 000 personbiler i 2020, og USA, med over 248 000 solgte personbiler.

I Norge var Mercedes-Benz det syvende mest solgte personbilmerket i 2020, med 7808 nyregistrerte biler. Den mest solgte Mercedes-Benz personbilmodellen i Norge i 2020 var den elektriske SUV'en EQC, med 3614 nyregistrerte biler. Mercedes-Benz var det femte mest solgte merket av nyttekjøretøy under 3,5 tonn, med 2951 nyregistrerte kjøretøy.

Navnet

Mercedes var navnet på datteren til finansmannen Emil Jellinek, en av Daimler-fabrikkens viktigste kunder, og navnet ble brukt som bilmerke fra 1902. Nåværende navn kom etter sammenslutningen med Benz-fabrikken i 1926.

Firmamerket

Den tretakkede Mercedesstjernen, som er firmaets merke, er et av verdens mest kjente varemerker. Det ble innført av Daimler i 1909 som merke på fabrikkens Mercedes-biler, og ble tatt i bruk som pynt på radiatorlokket i 1910. Ved sammenslåingen med Benz i 1926 fikk merket dagens utforming. Det er likt sett fra begge sider, og kan ses plassert på høyhus i blant annet Berlin, Bremen, Stuttgart og andre byer. Stjernen på radiatoren er den delen på Mercedeser som oftest må erstattes, da de svært ofte stjeles, derfor produseres nå stadig flere modeller uten stjernen plassert her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Harald Tønnesen

I 2008 ble Chrysler solgt ut av konsernet. Det heter nå Daimler AG

svarte Petter Løkken

...men de eier vel fortsatt ca. 20 % av Chrysler, i dag uvist vilken verdi ;-) (mars 2009)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg