Faktaboks

Mercedes-Benz
Uttale
mersˈedes bents
Mercedes-Benz SSK, produsert i 1928–1932.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mercedes-Benz 300 SL, produsert i 1954–1957

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mercedes-Benz er et tysk bilmerke produsert av Mercedes-Benz Cars. Det har lenge vært kjent for blant annet personbiler av høy kvalitet i ulike størrelser. Mercedes-Benz Cars er eid av Mercedes-Benz Group AG.

Virksomhet

Mercedes-Benz GLA.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mercedes-Benz E-klasse Coupé.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I Tyskland har Mercedes-Benz Cars fabrikker i Affalterbach, Berlin, Bremen, Hamburg, Kamenz, Kölleda, Rastatt, Sindelfingen og Untertürkheim. I tillegg er det fabrikker for ferdigstilling i Beijing (Kina), East London (Sør-Afrika), Hambach (Frankrike, produksjon av smart), Kecskemét (Ungarn) og Tuscaloosa (USA).

I 2022 ble det solgt over to millioner Mercedes-Benz personbiler, inkludert av merket smart, og Mercedes-Benz Cars hadde en omsetning på 111,6 milliarder euro. Merket ble rangert som det åttende mest solgte i verden i 2022. Mercedes-Benz Vans solgte 415 300 nyttekjøretøy og hadde en omsetning på 17,2 milliarder euro.

I Norge var Mercedes-Benz det niende mest solgte personbilmerket i 2023, med 5157 nyregistrerte biler, og det tredje mest solgte merket av nyttekjøretøy under 3,5 tonn i Norge i 2023, med 4302 nyregistrerte kjøretøy.

Historikk

Mercedes-Benz har sin opprinnelse i merkene Benz, grunnlagt i 1883 i Mannheim, og Daimler Motoren Gesellschaft, som produserte biler under merket Mercedes.

I 1926 ble Daimler og Benz slått sammen til Daimler-Benz AG, og de to merkene Mercedes og Benz ble erstattet av Mercedes-Benz.

Produksjonen har omfattet biler av alle slag. Allerede i 1936 begynte serieproduksjon av personbiler med dieselmotor. Fabrikken produserte også fly- og skipsmotorer. I 1970-årene ble blant annet bil- og motorfabrikkene Henschel, Hanomag og Maybach innlemmet i gruppen.

Under merket Mercedes-Benz produseres også varebiler og vaner, busser, lastebiler og spesialbiler av typen Unimog.

Formel 1

Nico Rosberg vant Formel 1 for Mercedes i 2016
.
Lisens: CC BY 2.0

I 1930-årene var fabrikken blant de ledende i bilsport, likeså i 1950-årene, og deltok i Formel 1 fra 1954 før den etter sesongen i 1955 trakk seg ut av denne sporten etter to seiere med føreren Juan Manuel Fangio. Mercedes returnerte til Formel 1 i 2010 etter å ha kjøpt opp Brawn, med førerne Michael Schumacher og Nico Rosberg, og har hatt syv seiere fra 2014 til 2020, hvorav seks med føreren Lewis Hamilton og en med Nico Rosberg.

Navnet

Mercedes var navnet på datteren til finansmannen Emil Jellinek (1853–1918), en av Daimler-fabrikkens viktigste kunder, og navnet ble brukt som bilmerke fra 1902. Nåværende navn kom etter sammenslutningen med Benz-fabrikken i 1926.

Firmamerket

Den tretakkede Mercedesstjernen, som er firmaets merke, er et av verdens mest kjente varemerker. Det ble innført av Daimler i 1909 som merke på fabrikkens Mercedes-biler, og ble tatt i bruk som pynt på radiatorlokket i 1910. Ved sammenslåingen med Benz i 1926 fikk merket dagens utforming. Det er likt sett fra begge sider, og kan ses plassert på høyhus i blant annet Berlin, Bremen, Stuttgart og andre byer. Stjernen på radiatoren var den delen på Mercedes som oftest måtte erstattes, da de svært ofte ble stjålet, derfor produseres det nå sjelden modeller med stjernen plassert her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Harald Tønnesen

I 2008 ble Chrysler solgt ut av konsernet. Det heter nå Daimler AG

svarte Petter Løkken

...men de eier vel fortsatt ca. 20 % av Chrysler, i dag uvist vilken verdi ;-) (mars 2009)

skrev John Engebretsen

Siden det står at Mercedes trakk seg ut av racerbilsport i 1955, burde det nevnes at Mercedes siden 2009 har deltatt i VM i Formel-1 og vunnet sju år på rad?

svarte Yngve Jarslett

Ja, du har helt rett. Jeg skal gå over artikkelen og legge inn oppdatert informasjon om Formel 1

Mvh, Yngve Jarslett

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg