Mercedes-Benz er et tysk bilmerke. Det har lenge vært kjent for blant annet personbiler av høy kvalitet i ulike størrelser. Mercedes-Benz Cars, som også produserer bilmerket smart, er en divisjon av Daimler AG.

I 1926 ble to av verdens eldste bilfabrikker, Daimler og Benz, slått sammen til Daimler-Benz AG, og de to merkene Mercedes og Benz ble erstattet av Mercedes-Benz.

Produksjonen har omfattet biler av alle slag. Allerede i 1936 begynte serieproduksjon av personbiler med dieselmotor. Fabrikken produserte også fly- og skipsmotorer. I 1930-årene var fabrikken blant de ledende i racerbilsport, likeså i 1950-årene, før den i 1955 trakk seg ut av denne sporten. I 1970-årene ble blant annet bil- og motorfabrikkene Henschel, Hanomag og Maybach innlemmet i gruppen.

Under merket Mercedes-Benz produseres også varebiler og vaner (Mercedes-Benz Vans), busser (Daimler Buses), og lastebiler og spesialbiler av typen Unimog (Daimler Trucks)

Tyskland har Mercedes-Benz Cars fabrikker i Affalterbach, Berlin, Bremen, Hamburg, Kamenz, Kölleda, Rastatt, Sindelfingen og Untertürkheim. I tillegg er det fabrikker for ferdigstilling i Beijing (Kina), East London (Sør-Afrika), Hambach (Frankrike, produksjon av smart), Kecskemét (Ungarn) og Tuscaloosa (USA).

I 2017 ble det solgt omkring 2 238 000 Mercedes-Benz personbiler. De viktigste markedene var Europa med omkring 911 700 solgte biler, Kina, hvor Mercedes-Benz har hatt stor vekst i salget og solgte omkring 595 200 personbiler i 2017, og USA med omkring 338 000 solgte biler.

I tillegg solgte Mercedes-Benz Vans 401 025 kjøretøy i 2017.

I Norge var Mercedes-Benz det femte mest solgte personbilmerket i 2017, med 10 625 nyregistrerte biler. Den mest solgte personbilmodellen var GLC, med 2391 nyregistrerte biler. Mercedes-Benz var det tredje mest solgte merket av nyttekjøretøy under 3,5 tonn, med 3689 nyregistrerte kjøretøy.

Modellserier for 2018 inkluderer småbilene A- og B-klasse, mellomklassebilene C- og E-klasse, og SUV-ene GLC, GLE og GLS.

Mercedes var navnet på datteren til finansmannen Emil Jellinek, en av Daimler-fabrikkens viktigste kunder, og navnet ble brukt som bilmerke fra 1902. Nåværende navn kom etter sammenslutningen med Benz-fabrikken i 1926.

Den tretakkede Mercedesstjernen som er firmaets merke, er et av verdens mest kjente varemerker. Det ble innført  av Daimler i 1909 som merke på fabrikkens Mercedes-biler, og ble tatt i bruk som pynt på radiatorlokket i 1910. Ved sammenslåingen med Benz i 1926 fikk merket dagens utforming. Det er likt sett fra begge sider, og kan ses plassert på høyhus i blant annet Berlin, Bremen, Stuttgart og andre byer. Stjernen på radiatoren er den delen på Mercedeser som oftest må erstattes, da de svært ofte stjeles, derfor produseres nå stadig flere modeller uten stjernen plassert her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. mars 2009 skrev Harald Tønnesen

I 2008 ble Chrysler solgt ut av konsernet. Det heter nå Daimler AG

5. mars 2009 svarte Petter Løkken

...men de eier vel fortsatt ca. 20 % av Chrysler, i dag uvist vilken verdi ;-) (mars 2009)

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.