Le Mans-løpet, vanlig betegnelse på et berømt 24-timers utholdenhetsløp for sportsbiler på banen Circuit de la Sarthe ved byen Le Mans i Frankrike, arrangert årlig siden 1923 (unntatt i 1936 og 1940–48). Banen går delvis på vanlige veier og er 13,6 km lang (per 2009). Det gjelder å kjøre lengst mulig i løpet av døgnet, i hver bil skifter tre (tidl. to) førere om å kjøre. Lengste kjørte distanse er over 5335 km (i 1971), senere har forandringer ved bane og reglement redusert distansen noe. Løpet var tidligere preget av mange ulykker, den verste i 1955 da en bil kjørte inn blant tilskuerne og 82 mennesker omkom. Danske Tom Kristensen er mestvinnende med 9 seire.

Til og med 1970 benyttet man såkalt Le Mans-start, hvor bilene stod oppstilt på den ene siden av banen med motorene avslått, førerne på andre siden. Ved start løp man over banen, startet motorene og kjørte av gårde.

I Le Mans ble også det første Grand Prix-løp for biler arrangert i 1906 (på avsperret landevei), samt det franske Grand Prix i formel 1 i 1967 (på en annen og kortere bane).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.