Nigel Mansell

Faktaboks

Nigel Mansell
eg. Nigel Ernest James Mansell
Uttale
mˈænsəl
Født
8. august 1953, Upton-upon-Severn

Artikkelstart

Nigel Mansell, engelsk racerkjører. Han ble verdensmester i Formel 1 i 1992 (Williams-Renault). Han vant til sammen 31 Grand Prix-seire på 187 starter i perioden fra 1980 til 1995. Mansell kjørte i Cart-serien (IndyCars) i USA sesongene 1993-1994 og vant serien i 1993.

Debuten i Lotus skjedde i Østerrikes Grand Prix i 1980, og han ble fast Lotus-kjører året etterpå. Men til tross for noen gode prestasjoner ble Lotus-perioden ikke suksessfull. Mansell skiftet til Williams som nettopp hadde fått sving på sine Honda-turbomotorer. Mansell ble en vinner fra Europas Grand Prix på Brands Hatch i oktober 1985. Mansell var den dominerende kjøreren i sesongene 1986 og 1987, men likevel gikk VM-titlene til Alain Prost (McLaren-Porsche) og Nelson Piquet (Williams-Honda). En periode hos Ferrari ble bare delvis vellykket, sesongen 1990 ble preget av rivalisering med Alain Prost. Retur til Williams, Renault-motor og deres avanserte aktive chassis la grunnlaget for VM-triumf i 1992.

Mansell flyttet til USA og IndyCar i 1993, men kjørte tre løp for Williams mot slutten av 1994-sesongen, og vant sitt siste løp for dem i Australias GP. Mansell flyttet til McLaren. For stor til å passe i bilen, måtte han vente til årets tredje løp på Imola-banen med debuten. To løp med vanskelig bil og dårlig tempo i forhold til Mika Häkkinen gjorde at Mansell la opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg