Formel 1

Formel 1. Tyske Michael Schumacher krysser mållinjen i sin Ferrari som vinner av Grand Prix-løpet i Albert Park i Melbourne 2001. Schumacher vant 2000–04 fem verdensmesterskap i Formel 1 på rad for Ferrari. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Formel 1 av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Formel 1, åpen, énseters racerbil med frittliggende hjul bygd etter et reglement (formel) som er fastsatt av Det internasjonale bilforbundet (FIA). Formel 1 blir vanligvis regnet som den ypperste typen av motorsport i verden.

I Formel 1 kjører man såkalte Grand Prix-løp på asfaltbane. Det første formelløpet fant sted 1906 i Le Mans i Frankrike. Fra 1950 kåres årlige verdensmestere, både for førere og bilkonstruktører. I 2017 skjedde kåringen etter en serie med 20 løp på baner i Europa, Amerika, Australia og Asia.

Bilene kjører først tidskvalifisering for å bestemme startposisjonene. Løpene er 305 km lange, pluss fullført runde, unntatt Monaco Grand Prix (260,5 km, 78 runder). Etter to timers kjøring avbrytes løpene uansett. Underveis er det vanligvis fra to til fire stopp for dekkskifte (pit stop).

Siden 2008 har det blitt innført en rekke nye regler, mange for å senke kostnadene for teamene, og flere andre for å øke kvaliteten på racingen, det vil si for å få flere tette dueller og forbikjøringer. Blant annet er slicks (mønsterløse dekk) blitt gjeninnført, og nye teknologier/teknikker som KERS og DRS er introdusert.

De ti beste får poeng i hvert løp (25–18–15–12–10–8–6–4–2–1).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg