Formel 1, åpen, énseters racerbil med frittliggende hjul bygd etter et reglement (formel) fastsatt av Det internasjonale bilforbundet (FIA). Formel 1 blir vanligvis regnet som den ypperste typen av motorsport i verden.

I Formel 1 kjører man såkalte Grand Prix-løp på asfaltbane. Det første formelløpet fant sted 1906 i Le Mans i Frankrike. Fra 1950 kåres årlige verdensmestere, både for førere og bilkonstruktører, i 2011 etter en serie med 19 løp på baner i Europa, Sør-Amerika, Australia og Asia. Bilene kjører først tidskvalifisering for å bestemme startposisjonene. Løpene er 305 km lange, pluss fullført runde, unntatt Monaco Grand Prix (ca. 260 km, 78 runder). Etter to timers kjøring avbrytes løpene uansett. Underveis er det vanligvis fra to til fire stopp for dekkskifte (pit stop).

Siden 2008 har det blitt innført en rekke nye regler, mange for å senke kostnadene for teamene, og flere andre for å øke kvaliteten på racingen, det vil si for å få flere tette dueller og forbikjøringer. Blant annet er slicks (mønsterløse dekk) blitt gjeninnført, og nye teknologier/teknikker som KERS og DRS er introdusert.

De ti beste får poeng i hvert løp (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.