Faktaboks

Jochen Rindt
Karl Jochen Rindt
Født
18. april 1942, Mainz, Tyskland
Død
5. september 1970, Monza, Italia
Jochen Rindt

Jochen Rindt i 1970.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jochen Rindt var en østerriksk racerkjører, og Formel 1s eneste posthume verdensmester.

Rindt debuterte allerede i 1964, men fram til 1969 hadde han ikke bil som var i klasse med kjøreferdighetene hans. Han var spesielt kjent for kjappe reflekser og rå fart (ikke helt ulikt det Ronnie Peterson ble kjent for). Rindt tok en tredjeplass i VM i 1966 i en Cooper-Maserati, men årene 1967 og 1968, gav lite å glede seg over. Spesielt skuffende var sesongen hos Brabham, hvor han erstattet verdensmesteren i 1967, Denny Hulme.

Resultatene hos Lotus i første del av 1969 var også skuffende, men den velkjente Lotus 49, nå i utgave 49B, begynte å bli aldrende i Formel 1-sammenheng. Dessuten hadde Lotus brukt mye tid og penger på forsøk med 4-hjulsprekk (Lotus 63) og turbinmotorer (særlig for IndyCar). Men en bra avslutning på sesongen i 1969, med seier i USAs GP, lovet for bedre tider i 1970-sesongen. Særlig det faktum at Lotus hadde en ny sensasjonell bil på trappene (Lotus 72), lovet godt. Og fra Nederlands GP (Lotus 72C) var Rindt nærmest uslåelig med fire seire på rad. Men Rindt omkom i en ulykke på Monza-banen under Italias GP. Likevel hadde han samlet nok poeng til å bli Formel 1s til nå eneste posthume verdensmester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg