Formel 3

Formel 3, ofte forkortet til F3, er i likhet med Formel 1, GP2 - og tidligere Formel 2 og Formel 3000 - en klasse av åpne og énseters racerbiler med frittliggende hjul. Må ikke forveksles med GP3, som er en serie som, i likhet med GP2, følger Formel 1 på mange av Grand Prix-løpene. Ulike Formel 3-mesterskap, både internasjonale og nasjonale, har siden betegnelsen først ble brukt av FIA i 1950, vært en viktig byggesten i mange motorsport-karrierer.

Noen nåværende Formel 3-serier: FIA Europamesterskap, Britisk F3-mesterskap, Japansk F3-mesterskap og Australsk F3-mesterskap.

Reglement (utdrag): 4-sylindrede, 2-liters bensinmotorer uten turbo/kompressor (ca. 200 HK), krav på lenge, bredde, høyde og vekt, manuell girboks og driv på 2 hjul.

De aller fleste av nåværende og tidligere racerstjerner har kjørt Formel 3 i løpet av karrieren, mange med stor suksess. Noen eksempler: Alain Prost - europamester i 1979, Ayrton Senna - britisk mester i 1983, Nelson Piquet - britisk mester i 1978 og Michael Schumacher - tysk mester i 1990.

Les mer i store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg