Faktaboks

Kurilene
russisk: Kurilskije Ostrova japansk: Chishima-retto
Uttale
kurˈilene
Sarysjev-vulkanen

Kurilene er en vulkansk øygruppe, og mange vulkaner er aktive. Her har Sarysjev-vulkanen på Matua utbrudd i 2009.

NASA.
Lisens: CC BY 2.0

Kurilene er en øyrekke i Stillehavet tilhørende Russland som strekker seg fra Kamtsjatkahalvøya i Russland og Hokkaido i Japan. Den består av 30 store og en mengde mindre øyer, til sammen 15 600 km2. De største øyene er fra sør Kunasjir (japansk: Kunashiro), Iturup (japansk: Etorofu), Urup og Paramusjir (japansk: Paramoshiri). 19 000 mennesker er bosatt på hele øygruppen (2008).

Natur

Onekotanøya, Kurilene

For mer enn 9000 år siden skapte et enormt vulkanutbrudd en stor kaldera på sørenden av Onekotanøya i Kurilene. I dag bærer kalderaen navnet Tao-Rusyr.

Kurilene er en del av den østasiatiske foldesone, en fjellkjede dekket av havet, så bare toppene står opp. Flere av disse er virksomme vulkaner. Langs yttersiden ligger den dype, men smale Kurilergropen. Øyene har høye fjell som når over snøgrensen. Høyeste topp er vulkanen Alaid helt i nord, med en topp på 2339 moh.

Klimaet er kaldt og fuktig med mye tåke om sommeren. På Simusjir er middeltemperatur i kaldeste måned (februar) –5 °C, i varmeste (august) 11 °C; årlig nedbørmengde er 1460 mm med august–oktober som den mest nedbørrike perioden.

Kurilene er yngleplass for stellers sjøløve, og tallrike sjøfuglarter, blant annet lommer, ender, måker og 13 arter alkefugler, forekommer. Øyene har for det meste løvskog, i sør bambus. De opprinnelige innbyggerne, ainoer, døde ut før 1945.

Næringslivet

Næringslivet er basert på fiske og fangst på hval og sel og andre pelsdyr. I sør store fiskehermetikkfabrikker.

Historikk

Kurilene ble oppdaget av den nederlandske sjøkapteinen Martin Heritzoon de Vries i 1643. De sørlige øyene kom etter hvert under japansk, de nordlige under russisk, herredømme. Japan fikk i 1875 alle Kurilene mot at Russland fikk hele Sakhalin, men måtte etter andre verdenskrig avstå øygruppen til Sovjetunionen, og den japanske befolkningen ble evakuert. Japan krever fortsatt tilbakelevering av de tre sørligste øyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg