korjak

Artikkelstart

Korjak er en folkegruppe i Russland, de fleste bosatt i Korjakenes autonome område i Nord-Kamtsjatka. I en folketelling i 1989 stod de oppført med 9242. Språket tilhører den paleoasiatiske språkfamilien, og både språklig og kulturelt er de nært beslektet med tsjuktsjerne.

Faktaboks

Også kjent som

nymylani

Deler av den tradisjonelle religionen var orientert omkring en ravnekult, og de ofret til onde ånder for å blidgjøre dem. Sjamanene hadde en sentral stilling.

Tidligere var nomadisk reindrift hovednæring for en del av befolkningen, mens andre hadde fastere bosetninger og drev med fiske, sjøpattedyrfangst og pelshandel. Da tvangskollektiviseringen tok til i 1920-årene, forsøkte mange å komme seg ubemerket unna på tundraen. De ble til slutt samlet i kollektiver, der deres flyttbare hus med reinskinnstrekk ble erstattet med permanente hus. Mange endte i dyp fattigdom, og i 1954 ble det forbudt å undervise på korjak-språket, som har gått sterkt tilbake. I 1989 var det bare litt over halvparten av befolkningen som regnet det som sitt morsmål. De senere årene er de blitt oppmuntret til å ta del i den kulturelle gjenoppvåkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg