Petropavlovsk-Kamtsjatskij

Eldre boligblokk i Kamtsjatkas hovestad Petropavlovsk-Kamtsjatskij.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Hovedstaden Petropavlovsk-Kamtsjatskij har en god havn med lite is, og er viktig både for fiskeflåten og hovedbase for den russiske marinens stillehavsflåte.

Artikkelstart

Petropavlovsk-Kamtsjatskij er hovedstad i Kamtsjatka-distriktet i Russland. Byen ligger på sørøstkysten av Kamtsjatkahalvøya, ved Stillehavet. Byen har 180 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
petropˈavlovsk-kamtsjˈatskij
Også kjent som

engelsk transkripsjon Petropavlovsk-Kamchatsky

Næringsliv og utdanning

Petropavlovsk-Kamtsjatskij har en god havn med få isvanskeligheter, og er et av flere utgangspunkt for Nordlige sjørute. Hovednæringsvei er fiske og fiskeforedlingsindustri, der krabbe og laks er viktige produkter. Byen er base for en stor fiskeflåte. Den har skipsverft og er base for deler av den russiske marines Stillehavsflåte. Turisme er også en næringsvei, og byen er utgangspunkt for besøk til Kamtsjatka-halvøyas særegne natur med geysirer og vulkaner.

Byen har både akademisk og teknisk universitet og en rekke filialer av føderale universiteter.

Transport

Petropavlovsk-Kamtsjatskij er ikke knyttet til det russiske jernbanenettet. Veiene på Kamtsjatka-halvøya er heller ikke knyttet til det øvrige russiske veinettet. Byen har direkte flyforbindelse til en rekke russiske byer samt deler av året til Osaka, Narita og Anchorage. Kollektivtrafikken i byen besørges av busser og marsjrutkaer.

Historie

Petropavlovsk-Kamtsjatskij ble grunnlagt i 1740 i forbindelse med Vitus Berings ekspedisjoner i 1740, og er dermed den eldste byen i russisk Fjernøsten. Navnet Petropavlovsk kommer av helgenene Peter og Paul, som Berings to skip var oppkalt etter. Inntil 1924 het byen Petropavlovsk. Tillegget 'Kamtsjatskij' ble gitt i 1924 for å unngå sammenblanding med byen Petropavlovsk i Kazakhstan.

I 1927 ble Kamtsjatka Aksjeselskap (AKO) opprettet med det formålet å bidra til utvikling på halvøya gjennom utnytting av naturresursene, særlig fisk, pelsdyr og mineraler. Det ble også etablert skipsverft. Dette førte til kraftig befolkningsvekst på 1930-tallet. Det var likevel først på 1960-tallet at byplanleggingen og boligbyggingen ble satt i system. Det ble reist et stort antall fem-etasjers khrusjtsjovkaer og anlagt parker, store plasser og breie gater. Befolkningen vokste fram til 1990-tallet. I 1989 bodde rundt 300 000 mennesker i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg