Hilda Waldeland

Faktaboks

Hilda Waldeland

Agnes Hilda Bråhammar Waldeland

Født
24. november 1917, Bochum, Tyskland
Død
17. juni 1961, Malmö, Sverige
Bildet er trolig et reklamebilde som ble delt ut til turnéarrangører på slutten av 1940-tallet. Sammen med Alf Sjøen opptrådte Waldeland flere ganger med Narvik Byorkester, først i 1943, så igjen etter krigen.
Av /Museum Nord.

Artikkelstart

Hilda Waldeland var en norsk-svensk pianist. Hun vant seg et navn både i Norge og Sverige for sin utmerkede tolkning særlig av romantisk musikk av blant andre Edvard Grieg, Johannes Brahms, Robert Schumann og Frédéric Chopin, i tillegg til Ludvig van Beethoven og Johann Sebastian Bach.

Biografi

Waldeland ble født i Tyskland som datter av Karl Erik og Elfriede Waldeland og begynte å spille piano som femåring. Tolv år gammel studerte hun hos Leonid Kreutzer i Berlin, ett år senere kom hun til Oslo der hun fikk Nils Larsen og etter hvert Robert Riefling som lærere. 15 år gammel debuterte hun med orkester; ett år senere, i mars 1934, hadde hun sin første solokonsert i Universitetets aula. På slutten av 1930-tallet og begynnelsen av 1940-tallet ble hun kjent i Norge, ikke minst på grunn av konserter med Filharmoniske Selskaps Orkester og ved å bli spilt i radioen.

I 1944, etter at hennes mann Mentz Schulerud hadde blitt arrestert, kom hun som flyktning til Sverige og fikk svensk statsborgerskap i 1945. Hun fortsatte sine studier hos Gottfrid Boon i Stockholm og ble også i Sverige en etterspurt solist. I England opptrådte hun blant annet med Hallé-orkesteret under John Barbirolli ved orkesterets 100 års-jubileum.

Hilda Waldeland var gift med Mentz Schulerud fra 1940 til 1945. I Sverige giftet hun seg med legen Nils Sture Bråhammar. Cellisten Hege Waldeland er hennes og Schuleruds datter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Herresthal, Haral (2019): Propaganda og motstand : musikklivet i Oslo 1940-1945. Ad notam forlag. ISBN 978-8283131970

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg