Hallé Orchestra

Artikkelstart

Hallé Orchestra, engelsk symfoniorkester fra Manchester, grunnlagt i 1858 av den tyskfødte dirigenten og pianisten Charles Hallé og oppkalt etter ham. Sjefdirigent siden 2000 er Mark Elder.

Siden 1996 holder orkesteret sine konserter i Bridgewater Hall i Manchester. Orkesterets kor ble etablert av Charles Hallé samtidig med orkesteret, og regnes som et av de beste. Et ungdomsorkester, Hallé Youth Orchestra, ble etablert i 2002 med Edward Gardner som første sjef.

Historikk

Charles Hallé organiserte orkesterkonserter ved utstillingen Art Treasures Exhibition som ble holdt i Manchester i mai 1857. Dette førte til at han etablerte et fast orkester. Den første konserten ble holdt 30. januar 1858.

Det første årene var preget av økonomiske vanskeligheter, og enkelte sesonger bestod av svært få konserter. Men Hallé forsatte å bygge ut orkesteret, og etter hvert fremstod det som byorkester for Manchester.

Den 28. februar 1889 dirigerte Edvard Grieg orkesteret i sin klaverkonsert i a-moll med Hallé som solist. I begynnelsen av 1890-årene gjestet orkesteret og Hallé regelmessig London med konsertserier og ble hyllet av både publikum og kritikere.

Charles Hallé dirigerte langt de fleste konsertene og forble sjef til sin død i 1895. Orkesteret hadde 1899–1911 den berømte ungarsk-østerrikske Hans Richter som sjefdirigent. Med Richter befestet orkesteret sitt ry og uroppførte blant annet Edward Elgars 1. symfoni i 1908.

Blant mellomkrigstidens sjefdirigenter bør nevnes Hamilton Harty 1920–1932 og Malcom Sargent 1939–1942.

Orkesteret kom i økonomiske vanskeligheter under andre verdenskrig. Men den dyktige John Barbirolli overtok som sjefdirigent i 1943 og orkesteret berget seg gjennom krisen. Det gode samarbeidet med Barbirolli kom til å vare til Barbirolli døde i 1970, og ga orkesteret fornyet berømmelse.

Med Barbirolli dro orkesteret på turné i Norge, Sverige, Finland og Danmark i 1963, og ga blant annet to bejublede konserter under Festspillene i Bergen.

James Loughran var sjefdirigent 1972–1983 og gjestet Oslo med orkesteret i november 1978.

Kent Nagano var sjefdirigent 1992–1999, og hevet orkesterets standard. Orkesteret kom igjen i økonomiske vansker, men pengeinnsamlinger og bevilgninger fra det britiske kulturrådet (Arts Council) hjalp orkesteret gjennom krisen.

Utnevnelsen av Mark Elder som ny sjefdirigent i 2000 ble innledningen på et meget vellykket samarbeid.

Hallé Orchestra figurerer på et stort antall plateinnspillinger, særlig med John Barbirolli og Mark Elder, og ofte med musikk av engelske komponister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg