Alf Sjøen var en norsk fiolinist og dirigent. Han var en av de fremste norske fiolinistene i etterkrigstiden, og virket også som dirigent for blant annet Det Norske Teateret og Aalborg Symfoniorkester.

Sjøen var født i Oslo, og ble utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo med Øivin Fjeldstad som lærer. Han fikk deretter studere ved Hochschule für Musik i Berlin og ved Juilliard School i New York.

Sjøen holdt debutkonsert som fiolinist 30. mars 1935 i Universitetets aula med Amund Raknerud ved pianoet. De fremførte verker av Georg Friedrich HändelÉdouard Lalo, Johan Svendsen og Henri Wienawski til svært gode kritikker. 

Sjøen underviste i fiolin ved Musikkonservatoriet i Oslo 1939–1946. I samme periode virket han som primarius i Den Norske Strykekvartett.

Sjøen gjestet Narvik byorkester som fiolinist første gang i 1943, og ble en inspirator for dette orkesteret. Han var fiolinist i Oslo-Filharmonien fra 1953 og var også en kort tid konsertmester ved Den Norske Opera 1958–1959. 

Sjøen var dirigent for juniororkesteret i NRK fra 1951 og ledet operetteforestillinger på Det Norske Teatret fra slutten av 1950-årene. 

I 1959 ble han dirigent ved Aalborg Symfoniorkester (daværende Aalborg byorkester) i Danmark, hvor han dirigerte et bredt repertoar. Han beholdt denne stillingen til 1981. I samme periode gjestet han ved flere orkestre i Norden og hadde oppgaver for Rikskonsertene i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.