Alf Sjøen

Faktaboks

Alf Sjøen
Født
26. februar 1914, Oslo
Død
26. desember 1999, Aalborg

Artikkelstart

Alf Sjøen var en norsk fiolinist og dirigent. Han var en av de fremste norske fiolinistene i etterkrigstiden, og virket også som dirigent for blant annet Oslo Nye Teater og Aalborg Symfoniorkester.

Utdannelse

Sjøen var født i Oslo, og ble utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo med Øivin Fjeldstad som lærer. Han fikk deretter studere ved Hochschule für Musik i Berlin og ved Juilliard School i New York.

Fiolinist

Sjøen holdt debutkonsert som fiolinist 30. mars 1935 i Universitetets aula med Amund Raknerud ved pianoet. De fremførte verker av Georg Friedrich Händel, Édouard Lalo, Johan Svendsen og Henri Wienawski til svært gode kritikker.

Sjøen underviste i fiolin ved Musikkonservatoriet i Oslo 1939–1946. I samme periode virket han som primarius i Den Norske Strykekvartett.

Sjøen gjestet Narvik byorkester som fiolinist første gang i 1943, og ble en inspirator for dette orkesteret. Han var fiolinist i Oslo-Filharmonien fra 1953 og var også en kort tid konsertmester ved Den Norske Opera 1958–1959.

Dirigent

Sjøen var dirigent for juniororkesteret i NRK fra 1951, men karrieren som dirigent begynte egentlig da han sommeren 1957 dirigerte operetten Festival i Venedig av James Gilbert på Oslo Nye Teater (daværende Det Nye Teatret).

I 1959 ble han dirigent ved Aalborg Symfoniorkester (daværende Aalborg byorkester) i Danmark, hvor han dirigerte et bredt repertoar. Han beholdt denne stillingen til 1981.

I samme periode gjestet han ved flere orkestre i Norden og hadde oppgaver for Rikskonsertene i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg