Alf Sjøen

Faktaboks

Alf Sjøen
født:
26. februar 1914, Oslo
død:
26. desember 1999, Aalborg

Alf Sjøen var en norsk fiolinist og dirigent. Han var en av de fremste norske fiolinistene i etterkrigstiden, og virket også som dirigent for blant annet Oslo Nye Teater og Aalborg Symfoniorkester.

Utdannelse

Sjøen var født i Oslo, og ble utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo med Øivin Fjeldstad som lærer. Han fikk deretter studere ved Hochschule für Musik i Berlin og ved Juilliard School i New York.

Fiolinist

Sjøen holdt debutkonsert som fiolinist 30. mars 1935 i Universitetets aula med Amund Raknerud ved pianoet. De fremførte verker av Georg Friedrich Händel, Édouard Lalo, Johan Svendsen og Henri Wienawski til svært gode kritikker.

Sjøen underviste i fiolin ved Musikkonservatoriet i Oslo 1939–1946. I samme periode virket han som primarius i Den Norske Strykekvartett.

Sjøen gjestet Narvik byorkester som fiolinist første gang i 1943, og ble en inspirator for dette orkesteret. Han var fiolinist i Oslo-Filharmonien fra 1953 og var også en kort tid konsertmester ved Den Norske Opera 1958–1959.

Dirigent

Sjøen var dirigent for juniororkesteret i NRK fra 1951, men karrieren som dirigent begynte egentlig da han sommeren 1957 dirigerte operetten Festival i Venedig av James Gilbert på Oslo Nye Teater (daværende Det Nye Teatret).

I 1959 ble han dirigent ved Aalborg Symfoniorkester (daværende Aalborg byorkester) i Danmark, hvor han dirigerte et bredt repertoar. Han beholdt denne stillingen til 1981.

I samme periode gjestet han ved flere orkestre i Norden og hadde oppgaver for Rikskonsertene i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg