John Barbirolli

Faktaboks

John Barbirolli

Giovanni Battista Barbirolli

Uttale
ba:birˈåli
Født
2. desember 1899, London, Storbritannia
Død
29. juli 1970, London, Storbritannia

John Barbirolli var en britisk dirigent og cellist. Han var en av de betydeligste engelske dirigentene i det 20. århundre og huskes særlig som sjefdirigent for Hallé Orchestra i Manchester.

Cellist

John Barbirolli var født i London. Han hadde italiensk far og fransk mor, og ble døpt Giovanni Battista Barbirolli. Barbirollis far og farfar hadde begge vært musikere på La Scala-operaen i Milano.

Babirolli utdannet seg til cellist, debuterte i Queen’s Hall i 1911 og studerte videre ved Royal Academy of Music i 1912–1916. Han var en tid solocellist i Queen’s Hall Orchestra.

Dirigent 

Barbirolli gjorde sin debut som dirigent med et militærorkester mens han tjenestegjorde som soldat i 1918. Han gikk deretter tilbake til karrieren som cellist, men i 1926 ble han fast dirigent for et nyopprettet kammerorkester i Chelsea. Dette førte til oppgaver ved operaselskapet British National Opera Company, hvor han dirigerte italienske operaer.

I 1927 steppet han inn for Thomas Beecham som dirigent for London Symfoniorkester, og i 1928 ledet han sine første forestillinger på Covent Garden-operaen, av Puccinis Madame Butterfly. Han ble førstedirigent for et nyopprettet turnéselskap ved Covent Garden i 1929.

I 1932 ble han fast gjestedirigent ved Hallé Orchestra i Manchester. Fra 1933 ledet han også konserter med Scottish Orchestra i Glasgow.

Uten å være særlig kjent ble Barbirolli invitert til New Yorkfilharmonien i 1936 som en mulig arvtaker etter Arturo Toscanini. Musikerne gikk inn for ham, og 1936–1941 var han sjefdirigent her. Med dette orkesteret uroppførte han flere verker, blant annet Benjamin Brittens Sinfonia da Requiem og fiolinkonsert.

Barbirolli ble sjefdirigent for Hallé Orchestra i Manchester i 1943. Orkesteret var truet av nedleggelse, men Barbirolli skapte en ny giv. Orkesteret ble bygget opp og ble et av de fremste på de britiske øyer. Barbirolli forble dets selvfølgelige og trofaste sjefdirigent til sin død i 1970. Han ledet dem på en rekke turnéer, blant annet til Festspillene i Bergen i 1963.

Barbirolli var 1962–1967 sjefdirigent for Houston Symphony Orchestra. Han var fast gjestedirigent ved Berlinfilharmonien fra 1961. Han ledet jevnlig forestillinger ved Wiener Staatsoper og Operaen i Roma, og dirigerte konserter med Wienerfilharmonien.

Sentralt på Barbirollis repertoar var de tysk-østerrikske klassikerne og de engelske samtidskomponistene. Han var en ivrig forkjemper for symfoniene til Gustav Mahler og Jean Sibelius, både på konserter og gjennom plateinnspillinger.

Barbirolli ble adlet til Sir i 1949.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg