Robert Riefling

Faktaboks

Robert Riefling
Født
17. september 1911, Aker (nå Oslo)
Død
1. juli 1988, Oslo

Artikkelstart

Robert Riefling var norsk pianist og pedagog. Han konserterte i de fleste europeiske land og i USA, og vant flere priser i internasjonale konkurranser. Riefling var regnet som en av nordens fineste klaverkunstnere.

Karriere

Riefling startet den musikalske karrieren i ung alder, da han 11 år gammel opptrådte med Filharmonisk Selskaps orkester. Den relle debutten gjorde han imidlertid med en egen konsert i 1925. Gjennom årene var han elev av blant annet Nils Larsen, Wilhelm Kempff, Walter Gieseking og Edwin Fischer.

Sammen med broren Reimar Riefling, ledet han Rieflings Klaverinstitutt fra 1941 til 1952. Fra 1965 til 1973 jobbet han som professor i klaverspill ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, etterfulgt av en stilling som professor ved Norges musikkhøgskole fra 1973 til 1980. En av elevene hans var pianisten Hilda Waldeland, som fikk en betydelig internasjonal karriere.

I 1985 ble han tildelt Spellemannprisen for en innspilling av Johann Sebastian Bachs Das Wohltemperierte Klavier.

Innspillinger

Riefling gjorde i alt rundt 60 plateinnspillinger, derblant av

Flere komponister har også skrevet musikk for ham, blant dem Klaus Egge og Harald Sæverud.

Familie

Riefling var bror av Reimar Riefling. Han var 1944 til 1947 gift med Amalie Christie, fra 1947 til 1978 med Borghild Hammerich, og fra 1988 med Bibbi Lindstrøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg