Fathi Shaqaqi

Faktaboks

Fathi Shaqaqi
Født
1951, Gaza
Død
26. oktober 1995, Malta

Artikkelstart

Fathi Shaqaqi var grunnlegger og leder for palestinsk Islamsk Jihad.

Oppvekst og bakgrunn

Fathi Shaqaqi ble født i Gaza i 1951. Familien hans var flyktninger fra det som hadde blitt Israel tre år tidligere. Han utdannet seg som fysiker, matematiker og senere som lege. Han hadde sin utdannelse fra universiteter på Vestbredden og Egypt.

Etter endt utdannelse jobbet han som lege i Jerusalem, og deretter åpnet han en egen klinikk i Gaza.

Politisk virke

Under studiene på Vestbredden og i Egypt ble Shaqaqi politisk radikalisert. Han ble inspirert flere islamistiske ideologer samt drapet på Egypts President Anwar Sadat og det islamistiske revolusjonen i Iran. Basert på disse forskjellige inspirasjonskildene utviklet han en militant islamistisk ideologi som hadde antikolonialisme som sitt fundament. Israel ble sett på et konkret uttrykk for vestlig imperialisme.

I 1981 grunnla Shaqaqi gruppen Palestinsk Islamsk Jihad. Gruppen var militant, organisert i mindre celler og fundert på Shaqaqis ideologi. Gruppen var i opposisjon mot flere av de eksisterende politiske bevegelsene i regionen. Shaqaqi opplevde blant annet at PLO både var for lite opptatt av islam og for ettergiven overfor Israel.

I løpet av 1980-årene ble Shaqaqi arrestert ved en rekke anledninger og tilbrakte lenger tid i israelske fengsler. Mye av rekrutteringsarbeidet til Islamsk Jihad foregikk i disse fengslene. I 1988 ble Shaqaqi utvist fra Israel. Han ble først sendt til Libanon, men i 1990 flyttet han til Damaskus i Syria.

Under oppholdet i Syria knyttet Shaqaqi tette bånd til Iran som siden da har støttet Islamsk Jihad. Shaqaqi var en sterk ideologisk motstander av Oslo-prosessen og på 1990-tallet stod han bak en rekke selvmordsbombeangrep i Israel.

I oktober 1995 ble Shaqaqi drept i et israelsk attentat på Malta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg