Valletta

Mange bygninger minner fra den gang byen var Johannitterordenens hovedsete, blant annet Stormesterpalasset og domkirken.
Av .

Valletta er Maltas hovedstad. Den ligger på nordøstkysten av hovedøya, på en odde mellom Grand Harbour og Marsamxett Harbour. I selve hovedstaden er det vel 6000 innbyggere. I storbyområdet Valletta bor det 355 000 personer (2018).

Faktaboks

Uttale
vallˈetta
Også kjent som
La Valetta

Økonomi og transport

Hovedstaden har betydelig handel og turisme, og noe industri. Valletta har landets største havn med terminaler for både container-, tank- og cruiseskip. Det er båtforbindelse med Salerno, Italia. Maltas internasjonale lufthavn er cirka seks kilometer sør for Valletta.

Bybeskrivelse

Gatene i byen er med få unntak bratte og trange. Mange bygninger og annet minner fra den gang byen var Johannitterordenens hovedsete, blant annet Stormesterpalasset (nå regjeringsbygning) og domkirken fra 1570-årene, hvor stormesterne er gravlagt.

Kultur og kunnskap

Valletta ble i 1980 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Med 320 monumenter innenfor et område på 55 hektar er Valletta ifølge UNESCO «en av de mest konsentrerte historiske områder i verden». I Valletta er museer for blant annet arkeologi og historie, et maritimt museum, et kunstmuseum, et postmuseum og et krigsmuseum. Byen er erkebispesete. Johanneskatedralen (St. John's Co-Cathedral) ble bygd mellom 1572 og 1577. I denne katedralen henger blant annet den italienske maleren Caravaggios verk Halshuggingen av Johannes døperen.

Maltas universitet ble grunnlagt i 1769 og rommer et bibliotek med ordensarkiver. Universitetet har vel 3500 studenter, fordelt på fire steder i landet.

Historie

Valletta ble grunnlagt av Johannitterordenens stormester Jean de la Valette (1494–1568), til minne om seieren over tyrkerne i 1565. Mange gamle byggverk ble ødelagt ved bombing under andre verdenskrig. Byen var fram til 1979 britenes viktigste marinebase i Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg