Ahmad Yassin

Faktaboks

Ahmad Yassin
Født
1938
Død
2004

Ahmad Ismail Yassin var en palestinsk politiker og religiøs leder, og stifteren av Hamas. Han ble født i Palestina i landsbyen al-Jora, men familien flyktet da Israel ble etablert i 1948. Familien flyktet til Gaza. Som barn ble han lammet i en idrettsulykke og han tilbragte resten av livet i rullestol. Under et studieopphold i Egypt ble Yassin medlem av Det muslimske brorskap.

Yassin var aktiv i organisasjonen Det muslimske brorskap og grunnla flere islamske organisasjoner i Gaza. I 1983 ble han arrestert av Israel, blant annet for besittelse av våpen og organiseringen av hemmelige organisasjoner som opponerte mot okkupasjonen. Han ble dømt til 13 års fengsel, men han løslatt i 1985 under en fangeutvekslingsavtale.

Hamas

I 1987, i starten av den første intifadaen, grunnla han Hamas sammen med Abdel Aziz al-Rantissi. Yassin ble organisasjonens åndelige leder. Han ble fengslet 1989 og dømt til fengsel på livstid for drap, men ble igjen løslatt i 1997 i nok en fangeutvekslingsavtale.

Yassin og Hamas skapte enorme problemer både for Israel og de palestinske selvstyremyndighetene i perioden etter Oslo-avtalen. Yassin var en av de mest uforsonlige motstanderne av en fredsavtale mellom palestinerne og Israel. Også Yasir Arafat fikk Yassin plassert i husarrest ved flere anledninger.

Yassin overlevde minst ett israelsk attentatforsøk, men i mars 2004 ble han drept av en israelsk missil idet han forlot en moské i Gaza. Etter hans død tok Abd al-Aziz Rantazi, med-grunnleggeren av Hamas, over lederskapet i organisasjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg