Faktaboks

Ahmad Yassin
Født
1938
Død
2004
Ahmad Yassin

Ahmad Yassin fotografert i sitt hjem i Gaza i 1999.

Ahmad Yassin
Av /AP/NTB.

Ahmad Ismail Yassin var en palestinsk politiker og religiøs leder, som var Hamas. Han ledet gruppen fram til han ble drept av et israelsk missil i 2004.

Bakgrunn

Ahmad Ismail Yassin ble født i Palestina i landsbyen al-Jora, men familien flyktet da Israel ble etablert i 1948. Familien flyktet til Gaza. Som barn ble han lammet i en idrettsulykke, og han tilbragte resten av livet i rullestol. Under et studieopphold i Egypt ble Yassin medlem av Det muslimske brorskap.

Yassin var aktiv i Brorskapet og grunnla flere islamske organisasjoner i Gaza. I 1983 ble han arrestert av Israel, blant annet for besittelse av våpen og organiseringen av hemmelige organisasjoner som opponerte mot okkupasjonen. Han fikk en dom på 13 års fengsel, men ble løslatt i 1985 i en fangeutvekslingsavtale.

Hamas

I 1987, i starten av den første intifadaen, grunnla han Hamas sammen med Abdel Aziz al-Rantissi. Yassin ble organisasjonens åndelige leder. Han ble fengslet 1989 og dømt til fengsel på livstid for drap, men ble igjen løslatt i 1997 i nok en fangeutvekslingsavtale.

Yassin og Hamas skapte enorme problemer både for Israel og de palestinske selvstyremyndighetene i perioden etter Oslo-avtalen. Yassin var en av de mest uforsonlige motstanderne av en fredsavtale mellom palestinerne og Israel. Også Yasir Arafat fikk Yassin plassert i husarrest ved flere anledninger.

Yassin overlevde minst ett israelsk attentatforsøk, men i mars 2004 ble han drept av et israelsk missil idet han forlot en moské i Gaza. Etter hans død tok Abdel al-Aziz Rantissi over ledelsen av Hamas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg