Envold de Falsen

Faktaboks

Envold de Falsen
Født
17. oktober 1755, København
Død
16. november 1808, Christiania (selvmord ved drukning)
Levetid - kommentar
begravet på Gamle Aker kirkegård

Litografi. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Envold De Falsen
Av /※.

Artikkelstart

Envold de Falsen var en dansk-norsk embetsmann og dikter.

Embetsmann

Falsen ble født i København i 1755. I 1777 ble han assessor ved Overhofretten i Christiania. Han var medlem av Lofthuskomiteen i 1786–1788, en kommisjon som skulle undersøke Lofthus-saken, som var et bondeopprør. I 1788 ble han justitiarius i Overhofretten. Etter en skandalehistorie ble Falsen nødt til å søke embete som lagmann i Nordland og Finnmarken. I 1791–1802 var han høyesterettsassessor i København, videre ble han justitiarius i Akershus stiftsoverrett i 1802.

I 1807 ble Falsen medlem av Regjeringskommisjonen og var til sin død dens ledende kraft. Han var også medlem av den norske overkriminalrett og redaktør av Budstikken, men melankoli og stort arbeidspress førte til at Falsen begikk selvmord i november 1808.

Forfatter

Falsen hadde sterke interesser for dramatikk og skrev selv skuespill, særlig lystspill, og deltok som instruktør og skuespiller.

Familie

Envold de Falsen var sønn av Christian Magnus de Falsen og far til Christian Magnus Falsen. Sistnevnte er kjent som «Grunnlovens far».

Falsens skrifter utkom i to bind i 1821 med forfatterens biografi ved Ludvig Platou.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev David Olsen

Hvorfor gjengis hans navn Envold? Samtlige andre kilder jeg har sett, skriver Enevold.http://heim.ifi.uio.no/~jensj/Slekt/Family/298.htmlhttp://www.vigerust.net/oslo/tillegg_falsen97.htmlhttp://no.wikipedia.org/wiki/Enevold_Falsen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg