Steinbukk

Steinbukk

Av /KF-arkiv ※.
Argalisau
Argalisau, Ovis ammon.
Argalisau
Av /Shutterstock.

Kasakhstan har en pattedyrfauna på 178 arter. Mange store arter er gått tilbake i antall på grunn av miljøødeleggelse: halvesel, argalisau, steinbukk, persiagasell og saiga eller steppeantilope. Gepard og dholhund er utryddet og snøleopard finnes bare i Tian Shan-fjellene.

Av rovdyr ellers kan nevnes bjørn, gaupe, manul eller steppekatt og sandkatt. Landet huser mange mårdyr: grevling, snømus, steppeilder og tiger- eller marmorilder. Gnagere er tallrike og omfatter blant annet siseler eller jordekorn, ørkenrotter, hoppemus, springmus og hamstere. Kasakhsyvsoveren, som finnes i området rundt Balkhasjsjøen i øst, er eneste art i sin familie.

Kaspisel er stedegen for det Kaspiske hav.

Mer enn 485 fuglearter er registrert. Rovfuglene omfatter blant annet gribber, kjerrhauker og ørner, blant annet en bestand av den sjeldne keiserørnen. I våtmarkene lever hvithode- og marmorand, krøllpelikan, steppemåke og havørn. Truede arter som snøtrane, dverggås og dvergsvane raster her under trekket. Alakolsjøen er den ene av bare to kjente hekkeplasser for mongolhettemåke.

Faunaen for øvrig består av mer enn 100 fiskearter, 49 reptiler, 12 amfibier og anslagsvis 50 000 insektarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg