Assy-platået
Med sine 2,7 millioner kvadratkilometer, er Kasakhstan omtrent på størrelse med Vest-Europa. Det er det niende største landet i verden, og det største landet i verden uten kyst.
Av .
Balkhasj
Kysten av Balkhasj ved Priozersk, Kasakhstan.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Kasakhstan strekker seg 1700 kilometer fra nord til sør og 3000 kilometer fra øst til vest. Det er verdens niende største land, og det største landet uten kyst.

Mesteparten av republikken består av sletteland, men i sørøst og øst trenger høyere fjell inn. Det vidstrakte lavlandet som omgir Kaspiske hav i nord, består av en nesten fullstendig flat slette, som til størstedelen ligger under havets nivå. To forsenkninger, henholdsvis 131 og 70 meter under havet, ligger lavere enn overflaten til Kaspiske hav (28 meter under havet). Lavlandet får avløp gjennom elvene Ural og Emba som begge renner til Kaspiske hav. Mugodzjaryhøydene (656 moh.), den sørligste forlengelsen av Uralfjellene, skiller Det kaspiske lavlandet fra Turanlavlandet (Turanske slette) øst og nord for Aralsjøen. Deler av Ustjurtplatået mellom Aralsjøen og Kaspiske hav, et ca. 300 meter høyt, flatt og goldt platå, hører med til Kasakhstan.

Kasakh-høylandet, et sterkt erodert bakkeland ca. 500–1000 meter over havet, danner hjertet i Kasakhstan. Dette høylandet danner vannskillet mellom de elvene som har avløp nordover til Polhavet gjennom Irtysj med bielver, og de som renner til det indre. Ili renner ut i Balkhasj, Syr-Darja i Aralsjøen, og elven Nura munner ut i innsjøen Tengiz. Mellom nedre Syr-Darja og Balkhasj ligger Betpak-Dala- eller Golodnajasteppen, 'Hungersteppen', og sør for denne ligger et ørkenlandskap.

Flere fjellkjeder, blant annet Altaj, Tarbagatai og Tian Shan, strekker inn i de østlige og sørøstlige deler av Kasakhstan. Toppene når opp i høyder på mellom 3000 og 4000 meter over havet. Høyest når Pik Talgar (4951 meter over havet) i Tian Shan, rett sør for Almaty.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg