dverggås

Anser erythropus, dverggås. Foto fra: Skånes Djurpark, Skåne, Sverige

Anser erythropus, dverggås. Foto fra: I fangenskab

Artikkelstart

Dverggås er en fugleart i andefamilien. Den er den minste arten av gås i Norge, og er litt mindre enn hvitkinngås. Den ligner på grågås, men har kortere nebb og en hvit flekk fra nebbroten helt opp mellom øynene, på samme måte som tundragås. Andre norske navn på dverggås er lappgås og fjellgås.

Faktaboks

Også kjent som
Anser erythropus

Utbredelse og bestand

I dag er dverggåsens eneste gjenværende norske hekkeområder i Finnmark. På begynnelsen av 1990-tallet hekket ennå noen par i Nordland, og arten hekket til og med på Dovrefjell i 1962 og 1963. Den norske bestanden anslås til rundt 30 par. Dverggåsens viktigste rasteplass i trekktiden, både vår og høst, er Valdakmyra ved Porsangerfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg