hamstere

Gullhamster

Gullhamster, Mesocricetus auratus.

Gullhamster
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Hamstere er en underfamilie av smågnagere i hamsterfamilien Cricetidae. Det finnes 26 arter i 6 slekter, de lever i Asia og Europa. Store, elastiske kinnposer er karakteristisk for hamsterne. Best kjent er hamster og gullhamster, sistnevnte er blitt et populært kjæledyr. Den største arten kan veie inntil 900 gram.

Faktaboks

Også kjent som
underfamilien
Etymologi
tysk
Vitenskapelig navn
Cricetinae
Beskrevet av
Fischer de Waldheim, 1817

Levevis

Når en hamster finner mat, stapper den så mye som mulig inn i kinnposene. Maten bringes til bolet, der den hamstres til seinere bruk. Kinnposene er utrolig romslige, slik at kinnene buler voldsomt ut når de er fylt opp. Hamsteren bruker frambeina for å få maten ut av posene. Åpningen er på innsiden av kinnet.

Hamstere lever i tørrere habitater, alt fra ur i fjellsider til stepper og jordbruksland. De lever alene og er svært aggressive mot andre individer av samme art. Dette skyldes kanskje at det kan være store konkurranse om de beste levestedene. De kommuniserer med lyd, også ultralyd, og med duftstoffer. Luktesansen er svært god. De kan få opptil 20 unger i kullet og tre kull på én sommer, så en bestand kan øke fort. Hos én art hjelper hannen til med å oppfostre ungene. Flere arter kan være skadedyr for landbruket.

Gullhamster er et populært kjæledyr som stammer fra Syria. Den vanlige eller europeiske hamster er den mest vanlige av de tre artene i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hamstere
Cricetinae
Artsdatabanken-ID
220208

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg