Dobrudsja

Artikkelstart

Dobrudsja, rumensk Dobrogea, landskap i Sørøst-Europa, mellom Donau og Svartehavet, 23 300 km2. Den nordlige delen tilhører Romania, den sørlige delen tilhører Bulgaria. Befolkningen består av rumenere, bulgarer, tatarer, tyrkere og andre. Største by i rumensk Dobrudsja er Constanţa, Romanias viktigste havn; største by i den bulgarske del er Dobritsj (het 1949–1990 Tolbukhin).

Faktaboks

Uttale
dˈåbrudʒa

Dobrudsja er et flatt platåland i 100–200 m høyde, som stuper bratt ned mot kysten. Også det myrlendte Donaudeltaet regnes med til Dobrudsja. Jordbunnen er dannet av løss, som er meget fruktbart bare det blir tilført nok vann. Til ca. 1880 var Dobrudsja en natursteppe, men er nå overveiende omdannet til åkerland. Det dyrkes hvete, rug, bygg, mais, solsikke m.m.

Historie

Dobrudsja var i oldtiden bebodd av en lang rekke folkeslag, som skytere, getere, dakere og goter. Alt på 600-tallet f.Kr. anla grekerne kolonier på kysten. 29 f.Kr. kom landet under den romerske provins Moesia Inferior, ved riksdelingen under Bysants. Flere ganger i middelalderen (på 900- og 1200-tallet) var Dobrudsja under bulgarsk styre, rundt 1400 også under Valakia. Erobret av tyrkerne (det osmanske riket) 1417. Det tyrkiske styret bestod til den russisk-tyrkiske krig 1877–1878, da Berlin-kongressen bestemte at Romania skulle få Nord-Dobrudsja som kompensasjon for tapet av Sør-Bessarabia til Russland. Etter Balkan-krigene måtte Bulgaria i 1913 gi fra seg Sør-Dobrudsja til Romania. Ved avtalen i Craiova september 1940 måtte Romania etter tysk og italiensk press gi Sør-Dobrudsja tilbake til Bulgaria. Den nye grensen ble bekreftet ved Paris-freden 1947.

Bortsett fra under det tyrkiske styret har Dobrudsja vært preget av ustabile forhold: Med sin geografiske tilknytning til de store euroasiatiske steppeområdene har det fra gammelt ligget åpent for invaderende rytterfolk. Og i nyere tid har de hyppige grenseendringene flere ganger ført til omfattende folkeflytninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg