Faktaboks

Dobrudsja

rumensk Dobrogea

Uttale
dˈåbrudʒa

Dobrudsja er et landskap i Sørøst-Europa, mellom Donau og Svartehavet, med et areal på 23 300 kvadratkilometer. Den nordlige delen tilhører Romania, den sørlige delen tilhører Bulgaria. Befolkningen består av rumenere, bulgarer, tatarer, tyrkere og andre. Største by i rumensk Dobrudsja er Constanţa, Romanias viktigste havn; største by i den bulgarske delen er Dobritsj (het 1949–1990 Tolbukhin).

Geografi

Dobrudsja er et flatt platåland i 100–200 meters høyde, som stuper bratt ned mot kysten. Også det myrlendte Donaudeltaet regnes med til Dobrudsja. Jordbunnen er dannet av løss, som er meget fruktbart bare det blir tilført nok vann. Til omtrent 1880 var Dobrudsja en natursteppe, men er nå overveiende omdannet til åkerland. Det dyrkes hvete, rug, bygg, mais, solsikke med mer.

Historie

Dobrudsja var i oldtiden bebodd av en lang rekke folkeslag, som skytere, getere, dakere og goter.

Alt på 600-tallet fvt. anla grekerne kolonier på kysten. 29 fvt. kom landet under den romerske provinsen Moesia Inferior, ved riksdelingen under Bysants. Flere ganger i middelalderen (på 900- og 1200-tallet) var Dobrudsja under bulgarsk styre, rundt 1400 også under Valakia.

Området ble erobret av tyrkerne (Det osmanske riket) i 1417. Det tyrkiske styret bestod til den russisk-tyrkiske krig i 1877–1878, da Berlin-kongressen bestemte at Romania skulle få Nord-Dobrudsja som kompensasjon for tapet av Sør-Bessarabia til Russland. Etter Balkan-krigene måtte Bulgaria i 1913 gi fra seg Sør-Dobrudsja til Romania. Ved avtalen i Craiova i september 1940 måtte Romania etter tysk og italiensk press gi Sør-Dobrudsja tilbake til Bulgaria. Den nye grensen ble bekreftet ved Parisfreden i 1947.

Bortsett fra under det tyrkiske styret har Dobrudsja vært preget av ustabile forhold: Med sin geografiske tilknytning til de store euroasiatiske steppeområdene har det fra gammelt ligget åpent for invaderende rytterfolk. Og i nyere tid har de hyppige grenseendringene flere ganger ført til omfattende folkeflytninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg