Bulgaria kan deles inn i fire naturgeografiske hovedregioner: to sletteland og to fjellområder, alle med størst utstrekning fra vest mot øst. Gjennomsnittlig høyde over havet er 470 m.

Donausletta strekker seg langs hele grensen mot Romania og når mot sør helt til foten av Balkanfjellene. Det er et fruktbart landskap, dekket med løss. Iskăr, Vit og andre av Donaus bielver har gravd dype og steile kløfter gjennom slettelandet, og Donaus bredder danner flere steder kalkklinter, 100–200 m høye.

Sør for Donausletta ligger Balkanfjellene (Stara Planina). Det er en foldekjede som løper fra Jernporten ved Donau til Svartehavet, med avtagende høyde mot øst. Flere pass, det viktigste er Sjipkapasset (1326 moh.), forbinder Donausletta med Maritsabekkenet sør for fjellene. Det høyeste punktet her er Botev (2376 moh.). Parallelt med og sør for Balkanfjellenes hovedkjede ligger Sredna Gora. I et bekken mellom disse fjellene ligger den berømte «rosenes dal» omkring byen Kazanlăk.

Bulgarias sentrale sletteland kan deles i to: Sofiasletta i vest og den større sletta omkring Maritsa i øst. Sofiasletta, ca. 550 moh., ligger ved foten av fjellområdet Vitosjka (2285 moh.), og gjennomstrømmes av Iskăr, som rett nord for sletta bryter gjennom Balkanfjellene i en av Europas mest storslåtte kløfter. Sletta omkring Maritsa kalles gjerne den trakiske slette. Landskapet er flatt, men med enkelte bølgende høydedrag, og jordsmonnet er fruktbart. Mot øst utvider sletta seg og kalles Burgaslavlandet.

Den sørvestlige delen av landet domineres av det høye makedonsk-trakiske fjellmassivet Rodopi, som er bygd opp av vulkanske og metamorfe bergarter. Selve hovedmassivet når 2191 moh. (Perelik), Pirin-kjeden 2915 moh. (Vikhren), mens Musala i Rilakjeden er Bulgarias (og Balkans) høyeste fjell, 2925 moh. Fjellene er sterkt nedskåret blant annet av elvene Struma og Mesta.

Bulgaria ligger i den tempererte klimasone og har et moderat kontinentalt klima i størstedelen av landet. Langs elvedalene i de sørøstlige delene er det middelhavsklima. Januar er kaldeste måned. Middeltemperaturene i januar varierer fra ca. –2 °C i nord til vel 2 °C i de sørlige deler. Varmeste måned er juli; de fleste steder 20–24 °C i gjennomsnitt. Størstedelen av Bulgaria får 500–800 mm nedbør i året. Maritsabekkenet og svartehavskysten er landets tørreste områder med 400–500 mm, mens det i de høyere fjellstrøkene faller 1000–1250 mm i året. Sommeren er som regel den mest nedbørrike periode, men i dalene Struma og Mesta helt sør i landet faller regnet hovedsakelig om vinteren.

Detaljert klimainformasjon om Bulgaria på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Les mer om Planteliv i Bulgaria og Dyreliv i Bulgaria.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.