Petter Wettre

Faktaboks

Petter Wettre
Født
11. august 1967, Sandefjord
Petter Wettre, 2017
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Petter Wettre er en norsk jazzmusiker, tenor- og sopransaksofonist og komponist. Han er kjent som en energisk og smidig solist med et moderne, post-bop-inspirert uttrykk og har særlig spilt mye i trio- og kvartett-formatene. Han har ledet en rekke grupper under eget navn og vunnet Spellemannprisen to ganger.

Bakgrunn og karriere

Utvalgte album

1996

Petter Wettre Quartet - Pig Virus

1999

The Trio - Meet the Locals

2000

The Trio feat. Dave Liebman - In Color

2000

Wettre / Johansen - The Only Way to Travel

2001

Petter Wettre Trio - The Mystery Unfolds

2003

Petter Wettre Quintet - Household Name

2007

Fountain of Youth

2016

Petter Wettre Quartet - Pig Virus 2.0

Wettre er født og oppvokst i Sandefjord. Han har studert musikk ved Toneheim folkehøgskole på Hamar på slutten av 1980-tallet, og i 1992 ved Berklee School of Music i USA, blant annet under saksofonisten og fløytisten David Liebman. Fra tidlig i 1990-årene har han markert seg som en fremragende solist med en ekspressiv «amerikansk» spillestil. Fra rundt 1993 av har han ledet en egen kvartett, og sammen med Håvard Wiik, Terje Gewelt og Per Oddvar Johansen debuterte han med albumet Pig Virus i 1996. I samme periode ble han en flittig brukt studiomusiker for radio, fjernsyn, plateinnspillinger og teater.

Wettre har ledet flere ensembler, herunder The Trio, som har opptrådt med varierende besetning. Mest kjent er inkarnasjonen med Ingebrigt Håker Flatenkontrabass og Jarle Vespestadtrommer. Sammen har de spilt inn albumene Meet the Locals (1999) og In Color (2000), sistnevnte utgivelse også med bidrag fra David Liebman. I 2001 kom The Mystery Unfolds, en utgivelse som også markerte at trioen hadde skiftet navn til Petter Wettre Trio. Det er også utgitt en liveinnspilling, Tour De Force (2004), denne kreditert under både Wettre og Liebmans navn.

Wettre og Håker Flaten har ellers samarbeidet i flere andre sammenhenger, blant annet i kvintetten Element, sammen med Håvard Wiik, Paal Nilssen-Love og Gisle Johansen. I 2000 gav Wettre ut albumet The Only Way to Travel, en duoinnspilling med Per Oddvar Johanssen. For denne utgivelsen ble de tildelt Spellemannprisen i klassen for jazz. Wettre mottok også Spellemannpris i 2007 for albumet Fountain of Youth.

Petter Wettre har utover egne grupper spilt sammen med en rekke norske og internasjonale musikere i ulike sammenhenger og har fungert som medlem av blant andre Oslo Groove Company og Jens Wendelboes storband. Han har ellers deltatt som norsk representant ved flere konserter for den europeiske kringkastingsunionen. Siden 2002 har han drevet plateselskapet Household Records. Han har undervist ved Oslo musikkonservatorium og Agder musikkonservatorium. I 2005 gav han ut en imponerende bok med transkripsjoner fra Elvin Jones’ album«Live at the lighthouse (1971), også inneholdende en DVD med innspilling av transkripsjonene.

Av øvrige albumutgivelser kan kvintettinnpillingen Household Name (2003), Hallmark Moments (2004) og Pig Virus 2.0 (2016) nevnes.

Utmerkelser (utvalg)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg