Carl Nærup

Faktaboks

Carl Nærup
Carl Georg Nicolay Hansen Nærup
født:
16. juli 1864, Ålesund, Møre og Romsdal
død:
2. januar 1931, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Carl Nærup
Av /NTB Scanpix ※.

Carl Nærup

.
Lisens: fri

Carl Nærup, født i Ålesund, norsk litteraturkritiker. Han publiserte en rekke studier over 1890-årenes norske forfattere i tidsskriftet Kringsjaa, samlet i 1897, og gav en oversikt over tidsrommet i Illustreret norsk litteraturhistorie 1890–1904 (1905). Han stod som utgiver av flere verker og skrev bl.a. verdifulle innledninger til Henrik Wergeland: Digterverker og prosaiske skrifter. Redaktør for Folkebladet (1898–99) og Ringeren (1899). Som litteraturanmelder var han knyttet til Verdens Gang (1896–1910) og Tidens Tegn (fra 1910). I 1929 gav han ut et utvalg av sine avisartikler, Ord for dagen. Sammen med Sigurd Bødtkers teaterkritikker er Nærups artikler karakteristiske for litteratursynet i Norge fra begynnelsen av 1890-årene til den første verdenskrig. Han er den eneste som har hatt «kritikergasje» av den norske stat.

Videre lesning

Kommentarer (2)

skrev Jenny Vindegg

Hei! Dette spørsmålet er ikke direkte relatert til artikkelen, men til bildet - hva er KF-arkiv? Vet dere hvor man kan få tilgang på dette bildet i høyoppløselig format?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Jenny! KF står for Kunnskapsforlaget, og det var de som drev SNL tidligere. Kunskapsforlaget var eid av forlagshusene Aschehoug og Gyldendal, og de brukte en del bilder fra deres arkiver. Jeg tror sjansen er størst hos Gyldendal hvor Nærup var hovedskonsulent. Ellers ville jeg sjekka Flickr-kontoen til Nasjonalbiblioteket og med Digitalt museum. SNL har ingen kildearkiver, kun det som er synlig på nett. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg