Arne Dybfest

Arne Dybfest, norsk forfatter og skribent, født i Trondheim. Dybfest utga blant annet Blandt anarkister (1890), Ira (1891) og To noveller (1892). Han døde i 1892, kun 23 år gammel.

Tidlig voksenliv

Som 15-åring ble Arne Dybfest fengslet for et lovbrudd han selv hevdet han var uskyldig i. Året etter ble han deportert til Amerika. Her livnærte han seg ved å skrive for norske aviser. I New York kom Dybfest i kontakt med anarkistbevegelsen, blant andre den tyske eksil-anarkisten Johann Most, og i Minneapolis traff han den ti år eldre Knut Hamsun.

4. mai 1886 var Dybfest vitne til et protestmøte i Haymarket Square, senere kjent som Haymarket-opptøyene, der det ble kastet en bombe i forsamlingen. Uten bevis ble syv anarkister holdt ansvarlige og dømt til døden. Som journalist fikk han tilgang til Chicago-fengselet før dødsstraffen ble fullbyrdet, noe han skildret i sin første bok Blandt anarkister (1890).

Tilbake i Norge

Dybfest var blitt selverklært anarkist i Amerika. Tilbake i Norge ble han en sentral bidragsyter i målorganet og anarkistbladet Ferdaheimen. Dybfest var eneste skribent som fikk skrive på riksmål, da han ikke behersket sidemål. Han begynte på artium, men fullførte aldri. I stedet flyttet han til Kristiania og bosatte seg i Welhavensgate, der han pleiet omgang med skandaleomsuste Hans Jæger. Dybfests første bok, Blandt anarkister (1890), ble den første utgivelsen på Olaf Norlis forlag. I et brev til Norli beskrev Knut Hamsun boken som "Digt i Prosa", og deler av dette brevet ble trykket som reklame for boken.

Forfatterskap

I begynnelsen av 1890-årene skjedde det et stemningsskifte innen norsk litteratur, og som flere andre lot Dybfest seg inspirere av Friedrich Wilhelm Nietzsches omvendte moralbarometer og Théophile Gautiers angrep på kunstens nyttemoral. I Dybfests andre roman, Ira, er samfunnsengasjementet fra Blandt Anarkister erstattet med selvransakelse, indre sinnsstemninger og sårbarhet for amoralske impulser.

Dybfest ble ofte beskyldt for å etterligne Knut Hamsun, mest fordi han benyttet seg av den da uvanlige "jeg"-fortellerformen som Hamsun hadde introdusert i Norge med Sult. Selv hevdet han at han var mer inspirert av Edgar Allan Poe. Novellen En ensom (i To noveller, utgitt i 1892) ble av Carl Nærup betegnet som «vår litteraturs eneste ekte frembringelse i den dekadente genre».

Død

I 1892 hoppet Dybfest overbord fra en båt og druknet. Han døde med anklager om å ha unnlatt å hindre en venns selvmord over seg.

Bruddstykker av en påbegynt roman, Kjærlighed, ble trykket posthumt i Tidssignaler (1895).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg