Sigurd Bødtker

Faktaboks

Sigurd Bødtker
Uttale
bˈødtker
Født
2. februar 1866, Trondheim
Død
6. mars 1928, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Sigurd Bødtker
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sigurd Bødtker var en norsk teaterkritiker, cand.jur. 1891.

Han debuterte som forfatter i 1888 med diktsamlingen Elskov, som vakte så stor forargelse at han ble relegert (bortvist) fra Universitetet for ett år. Flere skjønnlitterære bøker skrev han ikke, men som teaterkritiker skulle han komme til å sette et kraftig preg på norsk kulturliv i flere tiår.

Fra 1896 var han fast teaterkritiker i Morgenbladet, senere i Verdens Gang og i Tidens Tegn; han var også en kort tid innom Aftenposten, og i hele sin karriere øvde han stor innflytelse både på selve teateret og på publikums forhold til det. Han var den første skribent i Norge som gikk inn for teaterkritikken som en livsoppgave.

Som kritiker tilhørte han den såkalte impresjonistiske skole. Kritikken var ikke bare en anmeldelse av et teaterstykke, den var også et selvstendig kunstnerisk uttrykksmiddel, der han kunne bevege seg i følsom stemningslyrikk eller i bitende ironi. Samtidig hadde han en evne til å gjøre en forestilling eller en enkeltprestasjon levende; derfor kan hans artikler i all sin subjektivitet gi oss et stykke norsk teaterhistorie.

Hans teaterartikler er utgitt i tre bind under tittelen Kristianiapremièrer gjennem 30 år, bind 1–2 utvalgt av Einar Skavlan (1923–1924), bind 3 av Anton Rønneberg (1929).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg