Faktaboks

Børge Ousland
Børge Michael Jangaard Ousland
Født
31. mai 1962, Oslo
Virke
Polfarer, fotograf og forfatter
Familie

Foreldre: Odd Ousland (1931–2015) og Ingrid Jangaard (1932–).

Fra 1983 samboer med homøopat Wenche Elisabeth Spange (1.9.1956–).

Børge Ousland
Børge Ousland
Av /Zero Emission Resource Organisation.
Lisens: CC BY 2.0

Børge Ousland er en norsk polfarer. Sammen med Erling Kagge gikk han til Nordpolen i 1990, der de ble de første uten hjelp fra hunder eller motoriserte hjelpemidler. Alene med pulk og ski nådde Ousland i 1994 Nordpolen og i 1995 Sydpolen.

Med enmannsekspedisjoner til både Sydpolen og Nordpolen samt krysning alene av både Antarktis og Arktis fra kyst til kyst er Børge Ousland etablert som en av vår tids største eventyrere. Han har maktet å gjennomføre sine ekspedisjoner ikke minst som følge av grundige forberedelser, med vekt på trening, bearbeiding og utvikling av utstyret samt riktig sammensatt ernæring.

Bakgrunn

Ousland vokste opp på Nesodden utenfor Oslo. Etter videregående skole tok han utdannelse som dykker og arbeidet i årene 1984–1993 som metningsdykker i Nordsjøen. Dette var et svært krevende og til tider risikofylt arbeid. I 1986 deltok han i et eksperiment som simulerte et dykk ned til 360 meter under havflaten. Fra 1989 til 1991 var Ousland tilknyttet Marinejegerkommandoen.

Ekspedisjoner

Børge Ousland

Børge Ousland planter det norske flagget på Nordpolen i 1994

Børge Ousland
Av /NTB Scanpix ※.

På ski over Grønland

Sammen med dykkerkollegaene Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas gikk Ousland på ski over Grønland i 1986. På 37 dager gikk de fra Angmagssalik (nå Tasiilaq) på østkysten til Umanak (Uummannaq) på vestkysten. I luftlinje er distansen 800 km. På den tiden var det få som hadde gått over innlandsisen etter at Fridtjof Nansen og fem ledsagere først gjorde det i 1888.

Nordpolen

Neste ekspedisjon (1990) var å gå over polisen fra Ellesmereøya i Canada til Nordpolen, uten å motta forsyninger underveis. Med på denne ekspedisjonen var Geir Randby og Erling Kagge. Randby måtte hentes ut etter en skade, slik at det var Kagge og Ousland som sammen gjennomførte turen på 58 dager. Ingen hadde tidligere gjort en slik tur, som i luftlinje var på 800 kilometer.

Om turen til Nordpolen hadde vakt oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, var det for intet å regne i forhold til oppmerksomheten Ousland ble gjenstand for etter hans soloekspedisjon uten etterforsyninger til Nordpolen i 1994. Han startet fra Kapp Arktis (Mys Arktitsjeskij) i øygruppen Severnaja Zemlja nord for Sibir 2. mars og kom frem til Nordpolen 52 dager senere, 22. april. Siden denne turen har Ousland på heltid arbeidet med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

Sydpolen

Neste utfordring var å bli den første som alene og uten støtte krysset Antarktis fra kyst til kyst, via Sydpolen. I 1995 måtte Ousland som følge av en frostskade gi tapt etter at sydpolpunktet var passert. Imidlertid ble han med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler. I 1996–1997 maktet han å gjennomføre krysningen, alene og uten etterforsyninger. Starten var 15. november på Berkner Island i Weddelhavet, med avslutning i McMurdo ved Rosshavet 17. januar. Da hadde han vært underveis i 64 dager og hadde tilbakelagt en distanse på 2845 kilometer. Laveste temperatur underveis var minus 56 °C. Ved starten veide pulken 178 kilo. Høyeste punkt lå på ca. 3400 meter over havet.

Senere ekspedisjoner til Nordpolen

Ingen hadde heller klart å gå alene tvers over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, før Ousland gjennomførte turen på 82 dager i 2001.

Vinteren 2019 gjennomførte Ousland det han karakteriserer som den vanskeligste turen han har gjort. Sammen med sørafrikansk-sveitsiske Mike Horn – velkjent for ekstreme ekspedisjoner verden rundt – brukte han 87 dager (september-desember) til å gå over isen fra De nysibirske øyene over Nordpolen til nord for Svalbard. Distansen på ski var 1557 km. Isforholdene var vanskelige, og de to ble plukket opp av forskningsskipet Lance sent på natten 7. desember. Imidlertid ble skipet sittende fast i isen på 82 grader 11 minutter nord. Det var ikke før 28. desember at Lance og ekspedisjonsdeltakerne endelig ankom Longyearbyen, Svalbard.

Fjellklatring

Ousland er også fjellklatrer; to ganger har han klatret til over 8000 meters høyde i Himalaya. Han besteg Cho Oyo i 1999, men måtte snu like under toppen av Mount Everest våren 2003. August samme år la Ousland og Thomas Ulrich ut på en ny ekspedisjon, der de krysset innlandsisen i Patagonia i Argentina/Chile.

Kurs og foredrag

Mellom ekspedisjonene lever Ousland av å holde foredrag. Han tilhører National Geographic Speakers Bureau, som er en del av National Geographic Society.

I 2010 kjøpte han den 55 mål store øya Manshausen like utenfor Nordskot i Steigen og har utviklet den siden til et helårssenter for fiske og andre utendørsaktiviteter, samt for kurs og konferanser.

Ousland har utgitt flere bøker om sine ekspedisjoner og om turliv.

Utgivelser

  • Umanak. Nordsjødykkere 800 kilometer på ski over Grønland, 1987
  • Nordpolen. En mann og isen, 1994
  • Alene over Antarktis, 1997
  • Alene over Nordpolen, 2001

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg