Børge Ousland

Faktaboks

Børge Ousland
Børge Michael Jangaard Ousland
Født
31. mai 1962, Oslo
Børge Ousland
Av /Zero Emission Resource Organisation.
Lisens: CC BY 2.0

Børge Ousland planter det norske flagget på Nordpolen i 1994

Børge Ousland
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Børge Ousland er en norsk polfarer. Sammen med Erling Kagge gikk han til Nordpolen i 1990, der de ble de første uten hjelp fra hunder eller motoriserte hjelpemidler.

Alene med pulk og ski nådde Ousland i 1994 Nordpolen og i 1995 Sydpolen, krysset Antarktis (ca. 2800 km) på 64 dager i perioden 1996–97 (fra Wedellhavet via Sydpolen til Rosshavet), og gikk i 2001 fra Sibir til Canada via Nordpolen på 81 dager (ca. 1700 km). I 2003 måtte han snu like under toppen av Mount Everest, verdens høyeste fjell.

I 2010 kjøpte han den 55 mål store øya Manshausen like utenfor Nordskot i Steigen og har utviklet den siden til et helårssenter for fiske og andre utendørs aktiviteter, samt for kurs og konferanser.

Vinteren 2019 gjennomførte Ousland det han karakteriserer som den vanskeligste turen han har gjort. Sammen med sørafrikansk/sveitsisk Mike Horn – velkjent for ekstreme ekspedisjoner verden rundt – brukte han 87 dager (september-desember) til å gå over isen fra De nysibirske øyene over Nordpolen til nord for Svalbard. Distansen på ski var 1557 km. Isforholdene var vanskelige og de to ble plukket opp av forskningsskipet Lance sent på natten 7. desember. Imidlertid ble skipet sittende fast i isen på 82 grader 11 minutter nord. Det var ikke før 28. desember at Lance og ekspedisjonsdeltakerne endelig ankom Longyearbyen, Svalbard.

Ousland har utgitt flere bøker om sine ekspedisjoner og om turliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg