Dykker
Av /Shutterstock.

Dykker er en person som driver med dykking som hobby eller yrke.

Hobby- eller fritidsdykkeren får sin opplæring enten gjennom PADI eller CMAS (se sportsdykking). Grunnleggende opplæring gir anledning til å dykke til 30 meter med pusteluft via pustegassflasker. Påbygningskurs gir anledning til dypere og mer teknisk krevende dykking i sportsdykkerverdenen.

Yrkesdykkeren får sin opplæring på godkjent dykkerskole. Opplæringen er regulert ved forskrift og dykkeren må ha førstegangs helseerklæring fra godkjent dykkerlege før dykking kan begynne. Etter bestått opplæring kan dykkeren praktisere yrket så lenge dykkelegen finner dykkeren skikket ved den årlige helsekontrollen.

Dykkere med utenlandsk yrkesdykkersertifikat kan søke Arbeidstilsynet om en egnethetsprøve som ved bestått prøve gir adgang til å praktisere yrkesdykking i Norge. Petroleumstilsynet forholder seg til internasjonale avtaler om gjensidig godkjenning av yrkesdykkere som skal jobbe på sokkelen eller ved landanleggene.

Lovverk

I Norge er det to myndighetsområder som regulerer yrkesdykkertjenesten og opplæringen. Arbeidstilsynet fører tilsyn med dykketjenesten innaskjærs med unntak av petroleumslandanleggene og ilandføringsområder av olje og gass der Petroleumstilsynet er myndighet. På sokkelen til havs er det Petroleumstilsynet som er myndighet innenfor sikkerhetssonen til installasjonene.

Sertifiseringen er også forskjellig. Arbeidstilsynet har B-bevis mens Petroleumstilsynet har Klasse 1-sertifikat for dykking til 50 meter. Dypere dykking i begge myndighetsområdene krever Petroleumstilsynets Klasse 2-sertifikat for klokkedykker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg