Faktaboks

Severnaja Zemlja

engelsk transkripsjon Severnaya Zemlya

Uttale
sˈevernaja zemlja
Etymologi
russisk «Nordlandet»
Severnaja Zemlja
Severnaja Zemlja-øyene markert i rødt på kartet.
Av .
Severnaja Zemlja

Isbre ved kysten av Bolsjevik-øya, Severnaja Zemlja, Laptevhavet.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Severnaja Zemlja er en øygruppe i Russland, nord for halvøya Tajmyr i Polhavet, på grensen mellom Karahavet og Laptevhavet.

Øygruppen omfatter fire større øyer (Ostrov Komsomolets, Oktjabrskoj Revoljutsii, Bolsjevik og Pioner) samt en lang rekke mindre øyer, til sammen rundt 37 000 kvadratkilometer. Øygruppens høyeste punkt ligger på Ostrov Komsomolets, 965 meter over havet. Nesten halvparten av arealet er dekket av breer.

Klimaet er høyarktisk. Juli har en middeltemperatur rundt 1 °C; middeltemperaturen for den kaldeste måneden, mars, er omkring −28 °C. Tundraens dyre- og planteliv er fattig; isbjørn, polarrev og lemen er relativt vanlige, og lengst i sør finnes en del rein. Russland har flere stasjoner, blant annet for meteorologiske observasjoner, og landingsstriper for fly på øyene.

Øygruppen ble oppdaget i 1913 av en ekspedisjon ledet av Boris Vilkitskij, og opprinnelig kalt Zemlja Nikolaja 2 («Nikolaj 2s land») etter tsar Nikolaj 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg