Marinejeger
Marinejegerne tilhører Marinejegerkommandoen, som er er Forsvarets maritime spesialstyrke.
Av /Forsvaret.

Marinejegerkommandoen (forkortet MJK) er en norsk, maritim og militær spesialstyrke i Det norske Forsvaret. Den står på nasjonal kontraterrorberedskap for å bistå politiet ved behov og er også på kontinuerlig beredskap for internasjonale operasjoner.

MJK er den eldste spesialstyrken i Norge, og hadde sin opprinnelse i en froskemannsavdeling opprettet av Marinen i 1953.

Avdelingen er oppdelt i to operative enheter, minedykkere og marinejegere, som ledes fra Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen, men har også treningsbase på Ramsund orlogsstasjon i Tjeldsund kommune i Nordland.

1. januar 2014 ble MJK underlagt den nyopprettede avdelingen Forsvarets spesialstyrker, sammen med Forsvarets Spesialkommando.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Oskar Fossehagen

Det er forsåvidt korrekt at MJK har sin opprinnelse fra froskemanntjenesten - slik som MDK har - men denne ble i 1968 delt opp i hhv. marinejegertjenesten og minedykkertjenesten.
Etter hva jeg vet så regner MJK sin egen historie fra 1953.

Jeg er ikke kjent med hvordan MJK er organisert per i dag, men med mindre det i de siste årene har skjedd endringer jeg ikke har fått med meg så er ikke MJK inndelt i to operative enheter med hhv. marinejegere og minedykkere.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg