Faktaboks

Eratosthenes
Uttale
eratˈosthenes
Født
275 fvt.
Død
194 fvt.
Portrettbilde/illustrasjon av Eratosthenes
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Eratosthenes var en gresk matematiker, astronom og geograf. Eratosthenes var født i Kyrene og studerte i Alexandria. Etter videre studier i Athen vendte han tilbake til Alexandria, hvor han tilbrakte resten av livet sitt som bibliotekar for det store biblioteket.

Et av hans viktigste arbeider er gradmålingen mellom Alexandria og Syene, hvorved han bestemte Jordens omkrets med en nøyaktighet som avviker ca. 10 prosent fra den sanne verdien. Her benyttet han seg av den omstendighet at solstrålene ved sommersolverv falt loddrett ned i en brønn i Syene, mens samtidig skyggemåling i Alexandria viste en solvinkel som avvek fra senit med 1⁄50 av sirkelen. Avstanden mellom Alexandria og Syene anslo han til 5000 stadier, og beregnet dermed meridiankvadranten til 11 562 500 meter.

Eratosthenes’ navn er ennå knyttet til «Eratosthenes’ såld», en metode til bestemmelse av primtallene. Man skriver opp tallrekken så langt man ønsker å gå (til tallet n), og stryker ut alle partall unntatt det første 2. Det første tall etter 2 som ikke er strøket, er 3, og man tar vekk hvert tredje tall etter dette, dernest er 5 det første tall som ikke er strøket, og hvert femte tall deretter strykes ut. Slik fortsetter man inntil det neste resterende tallet som ikke er strøket, er større enn \(\sqrt{n}\). Tallene som da står igjen (2, 3, 5, 7, 11, 13 ...), er primtallene. I denne forbindelsen bør nevnes Viggo Bruns anvendelse av Eratosthenes’ såld til bestemmelse av viktige egenskaper ved primtallenes fordeling.

Eratosthenes innførte også en historisk kronologi. Blant de rent matematiske arbeidene hans kan nevnes et apparat til løsning av problemet om kubens fordobling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg