Eratosthenes, gresk matematiker, astronom og geograf. Eratosthenes var født i Kyrene og studerte i Alexandria. Etter videre studier i Athen vendte han tilbake til Alexandria, hvor han tilbrakte resten av sitt liv som bibliotekar for det store bibliotek. Et av hans viktigste arbeider er gradmålingen mellom Alexandria og Syene, hvorved han bestemte Jordens omkrets med en nøyaktighet som avviker ca. 10 % fra den sanne verdien. Her benyttet han seg av den omstendighet at solstrålene ved sommersolverv falt loddrett ned i en brønn i Syene, mens samtidig skyggemåling i Alexandria viste en solvinkel som avvek fra senit med 1/50 av sirkelen. Avstanden mellom Alexandria og Syene anslo han til 5000 stadier, og beregnet dermed meridiankvadranten til 11 562 500 m.

Eratosthenes' navn er ennå knyttet til «Eratosthenes' såld», en metode til bestemmelse av primtallene. Man skriver opp tallrekken så langt man ønsker å gå (til tallet N), og overstryker alle like tall unntatt det første 2. Det første uoverstrøkne tall etter 2 er 3, og man overstryker hvert tredje tall etter dette, dernest er 5 det første uoverstrøkne tall, og hvert femte tall deretter overstrykes. Slik fortsetter man inntil det neste resterende uoverstrøkne tallet er større enn \(\sqrt{N}\). Tallene som da står igjen (2, 3, 5, 7, 11, 13...) er primtallene. I denne forbindelse bør nevnes Viggo Bruns anvendelse av Eratosthenes' såld til bestemmelse av viktige egenskaper ved primtallenes fordeling.

Eratosthenes innførte også en historisk kronologi. Blant hans rent matematiske arbeider kan nevnes et apparat til løsning av problemet om kubens fordobling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.