Vektstang

Vektstang. Toarmede vektstenger har støttepunktet eller balansepunktet mellom belastningen og den anvendte kraften. Spettet øverst er i dette tilfellet en toarmet vektstang. Trillebåren er et vanlig eksempel på en enarmet vektstang.

Av /Store norske leksikon ※.

Vektstang er en fast gjenstand som er bevegelig omkring et fast punkt eller en fast akse og påvirkes av krefter. Vektstenger brukes for å oppnå stor kraft kun ved å utøve liten kraft.

Dersom det virker to krefter på samme side av det faste punktet, er vektstangen enarmet, for eksempel en nøtteknekker eller en trillebår. Virker kreftene på hver sin side av punktet, er vektstangen toarmet, for eksempel en saks. Avstanden fra kraften til det faste punktet, regnet vinkelrett på kraftens retning, kalles for kraftarm.

Momentsatsen

Den såkalte momentsatsen gjelder for vektstenger: kraftmomentet om omdreiningsaksen, det vil si kraft ganger arm, er konstant når vektstangen er i ro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg