Raqqa, syrisk by, sentralt beliggende i det nordlige Syria, på den nordlige bredden av Eufrat; administrativt hovedsete i fylket av samme navn, og kjent som hovedsete for Den islamske stat (IS). Forut for borgerkrigen i Syria, fra 2011, var byen landets sjette største.

Som hovedsetet for IS i Syria har Raqqa vært et hovedmål for motstanderne av den islamistiske grupperingen, og byen er blitt bombet av utenlandske styrker som bekjemper IS, gjennom Operation Inherent Resolve (OIR). Etter at gjenerobringen av Mosul i Irak startet i oktober 2016, iverksatte kurdiske styrker angrep på Raqqa. En større offensiv for å ta tilbake byen fra IS-kontroll ble iverksatt i juni 2017, ledet av Syrian Democratic Forces (SDF).

Raqqah er en historisk by med røtter tilbake til hellenistisk tid. Den forfalt under romersk styre, til den ble gjenoppbygd under bysantinsk styre på 400-tallet, og kjent som Leontopolis, oppkalt etter keiser Leo 1. I 542 ble byen ødelagt av perserne, som tvangsflyttet innbyggerne til Persia. Deretter ble byen gjenoppbygd på ny, av keiser Justinian 1. Etter at Syria ble underlagt islamsk styre falt byen for muslimske styrker i 639 eller 640, og ble kjent som al-Raqqah. Et kristent samfunn så vel som jødisk levde videre i byen som mellom 796 og 809 var hovedstad i abbasidenes kalifat.

Byen hadde i middelalderen stor strategisk verdi for handelen mellom Syria og Irak, og for forbindelser internt i Syria. Den strategiske betydningen ble igjen stor under krigen i Syria. Raqqa ble i mars 2013 inntatt av jihadister fra Jabhat al-Nusra (JAN), som er tilsluttet al-Qaida. Deretter, etter det såkalte slaget om Raqqa, drev Den islamske stat JAN og Free Syrian Army (FSA) ut av byen, og tok kontroll over den i januar 2014.

IS har gjort Raqqa til et administrativt hovedsete i Syria, og for sitt selverklærte kalifat. Organisasjonen har innført islamistisk styre, med streng religiøs kontroll. Det er antatt at den kristne minoriteten, som før krigen utgjorde ca. én tidel av befolkningen, har flyktet. Også mange alawitter har flyktet; andre er drept.

Den flernasjonale militære styrken som gjennom OIR forsøker å nedkjempe IS, har rettet mange av sine angrep mot Raqqa. Det samme har russiske styrker som har engasjert seg i krigen. Etter at irakiske regjeringsstyrker, kurdiske Peshmerga-styrker med utenlandsk, alliert støtte startet frigjøringen av Mosul i oktober 2016, gikk styrker fra den kurdisk-dominerte SDF i november til angrep på byen, støttet av amerikanske luftangrep. De omringet deretter Raqqa og forberedte offensiven som startet i juni 2017, for å ta den tilbake.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.