Faktaboks

Abraham Ortelius

Abraham Ortelius

Abraham Ortels

Abraham Orthellius

Abraham Wortels

Født
15. april 1527, Antwerpen
Død
28. juni 1598, Antwerpen
Abraham Ortelius
Av /Museum Plantin-Moretus.

Abraham Ortelius var en geograf fra Antwerpen, særlig kjent for sitt store verk Theatrum orbis terrarum fra 1570, verdens første atlas.

Selv om Ortelius aldri fikk noen utdannelse innen geografi, er han anerkjent som en av de viktigste innen kartografiens historie på grunn av sine evner til å samle, bearbeide og videreformidle geografisk kunnskap på et høyt kunstnerisk nivå. Han hadde utstrakt kontakt med samtidens ledende geografer, deriblant vennen Gerhard Mercator, og ga ut en lang rekke kart og kartbøker.

Bakgrunn

Theatrum Orbis Terrarum (1595-utgaven)
Kart over Nord-Atlanteren som viser Grønland, den fiktive øya Grocland, Brasil og Frisland, Island, Irland, Skandinavia og Finland, samt deler av nåværende nordøstre Canada og de nordlige delene av Sentral-Europa.
Theatrum Orbis Terrarum (1595-utgaven)
Av /Universiteit van Amsterdam.

Abram Ortel, som var fødenavnet hans, ble født inn i en familie som drev med antikvitetshandel. Faren Leonard døde da han var bare 12 år gammel. Moren Anne drev antikvitetsforretningen videre, og lærte opp både Abram, storesøsteren Anne og lillesøsteren Elizabeth i kartkolorering. Kart var en viktig del av forretningens sortiment.

Arbeidet i forretningen gjorde at Abram aldri fikk muligheten til å ta en utdannelse. Faren hadde imidlertid tatt på seg å lære ham latin og gresk, og som voksen leste han på egen hånd matematikk samt reiseskildringer, historiske verk og bøker om landmåling. En gang i løpet av ungdomsårene ble han lærling hos en gravør som laget kart. På denne tiden erstattet trykkeriene tretavler med kobberplater. Kobber ga muligheten til å gjengi langt flere detaljer, det var et mer holdbart materiale, men både dyrere og mer arbeidskrevende.

Antwerpen var på denne tiden Europas karthovedstad. Byen hadde 68 trykkerier, 47 bokhandler og 224 typografer og forleggere. I 1547 ble Ortel medlem av lauget til kunstnerne, gravørene og trykkerne. Som laugsmedlem fikk han ikke bare lov til å latinisere navnet sitt fra Abram Ortel til Abraham Ortelius, han kunne også drive egen forretning. Han gikk i sin fars fotspor og etablerte en butikk der han spesialiserte seg i kart, geografi og historie.

I 1554 fikk Ortelius nyss om en rik kjøpmann som var i markedet for mindre kart. Han likte å se på kart mens han satt ved spisebordet eller i sengen, og gremmet seg over at nesten alle kart var laget for å henge på vegger og dermed temmelig store. Ortelius samlet så mange små kart som han kunne få tak i, og heftet dem sammen som en bok. Dermed hadde han laget en prototyp til verdens første atlas som skulle komme 16 år senere.

Egne kart

Stillehavet
Abraham Ortelius' kart over Stillehavet fra 1589. Ferdinand Magellans skip Victoria i midten. Victoria var det første skipet som seilte jorda rundt.
Stillehavet
Av .

Fra og med 1560-årene begynte Ortelius å tegne egne kart. Det eldste som med sikkerhet har fra hans hånd, er et stort verdenskart, 148 x 87 centimeter, trykket på åtte ark. I løpet av arbeidet hadde han studert nyere tyske, italienske, spanske og portugisiske kart, samt reiseskildringene til Marco Polo og klassiske kilder.

Dette første kartet gjorde ham ikke spesielt bemerket. Også de to neste kartene hans, et over Egypt og et over Det hellige landet, forsvant i mengden. Men da han i 1567 laget et veggkart over Asia, ga Christopher Plantin, eieren av Antwerpens største trykkeri, det ut i et opplag på hundre eksemplarer.

Verdensteater

Deretter begynte Ortelius å samle kart til det som skulle bli livsverket hans: En kraftig utvidet og gjennomarbeidet versjon av den enkle kartsamlingen han laget i 1554. En bok som samlet hele verden mellom to permer. Han hadde et stort nettverk av kartografer og geografer han kunne bruke for å skaffe seg de beste kartene. Ortelius fant kart, han skrev og spurte etter kart, og han var nøye med å be alle om tillatelse til å få bruke kartene deres. Dette var ikke spesielt vanlig på en tid der kartografer kopierte hverandre over en lav sko. Noen la til og med inn bevisste småfeil for å kunne avsløre plagiering.

Alle kartene han ville bruke, tegnet Ortelius på nytt i det formatet boken skulle ha, samtidig med at han redigerte og forbedret dem. Slik fikk alle kartene et helhetlig uttrykk. Etter at han hadde tegnet dem, ga han dem til en gravør som risset dem i kobber. I september 1569 kjøpte han 47 papirruller av Plantin. Han bekostet utgivelsen selv, og 20. mai 1570 kom første opplag av Theatrum orbis terrarum. Tittelen, som på norsk blir «Verdensteater», valgte Ortelius fordi han mente boken lot leserne skue verden som om de var på teater. Navnet vi bruker på en slik bok, et atlas, ble ikke tatt i bruk før Mercators kartsamling «Atlas» kom i 1594.

Den første utgaven av Theatrum inneholdt 69 kart. Den åpnet med et verdenskart, siden fulgte verdensdelene: «Americae sive Novi Orbis, nova descriptio», «Asia nova descriptio», «Africae tabula nova» og «Europae». På baksiden av kartene var det fyldige beskrivelser av land og områder.

Boken solgte godt. Førsteopplaget på 325 eksemplarer ble fulgt opp av et andreopplag bare tre måneder senere. Året etter ble det gitt ut på nederlandsk, deretter på tysk, fransk, spansk, italiensk og engelsk. For hver nye utgave ble Theatrum forbedret og utvidet. Utgaven fra 1573 hadde sytti kart, 17 flere enn førsteutgaven, for kartografer fra hele Europa sendte ham kartene sine i håp om å få bli en del av boken. I 1612 nådde den sitt største format med 167 kart.

Historiske kart

Innimellom publiserte han også andre bøker og kart. 1579-utgaven av Theatrum inneholdt et tillegg som het Parergon – et gresk ord som rett og slett betyr «tillegg». Det besto av tre kart over historiske riker, men vokste i senere utgaver til å bestå av et langt større antall kart over blant annet faraoenes Egypt, det antikke Hellas, Etruria, Latium, Gallia og Pontus Euxinus (Svartehavet), samt reisene til både ekte personer som Aleksander den store og fiktive som Jason, Odyssevs og Aeneas. En bok om stedsnavn, Nomenclatur, kom i 1584.

I 1589 publiserte han «Maris Pacifici», det første kartet som var viet Stillehavet, der vi ser Ferdinand Magellans skip «Victoria» på vei over bølgene.

Abraham Ortelius døde 28. juni 1598. Han ble gravlagt i Sint-Michels-klosteret i Antwerpen. Den 31. og siste utgaven av Theatrum ble publisert i 1612. I alt solgte det i 7300 eksemplarer. I dag kan man få tak i faksimileutgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg