Aineias er navnet på den greske forfatteren av Poliorkêtika (Om forsvar av bystater) en militær håndbok som antakelig ble ble skrevet i år 356 eller 357 f.v.t. Vi vet for øvrig lite om ham. I Historier omtaler Polybius en Aineias som forfatter av Stratêgikòn hypomnêmata (Opptegnelser over hærførerkunstene). Også Ailianos nevner en viss Aineias som forfatter av minst fem håndbøker om militærtekniske emner. Aineias er i tillegg omtalt i Xenofons verk Hellenika. Mye tyder derfor på at det dreier seg om Aineias fra Stymfalos,  feltherre i det arkadiske forbund i 366 f.v.t. 

Håndboken ble overlevert som del av en samling av greske militærforfattere fra tidlig byzantinsk tid (500- til 600-tallet e.v.t.). Poliorkêtika er den eldste rent militære tekst som er bevart. Den er et forslag til det militære forsvar av byene og gir samtidig et unikt bilde av de sosiale og politiske forhold i Hellas i tiden før Alexander den stores.

  • Fra antikkens krigskunst - Xenofon: Om ledelse av kavaleriet, Aineias: Om forsvar av bystater. Oversatt fra gammelgresk med innledning og noter av Inge Tjøstheim (Thorleif Dahls kulturbibliotek, 1994).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.