Aineias

Faktaboks

Aineias

Aineias Taktikos (taktikeren)

Aeneas Tacticus

Uttale
ainˈeias
levde på 300-tallet fvt.

Aineias, gresk forfatter. Han skrev Poliorkêtika (Om forsvar av bystater), en militær håndbok som antakelig ble ble skrevet i år 356 eller 357 fvt. Vi vet for øvrig lite om ham.

I Historier omtaler Polyb en Aineias som forfatter av Stratêgikòn hypomnêmata (Opptegnelser over hærførerkunstene). Også Ailianos nevner en viss Aineias som forfatter av minst fem håndbøker om militærtekniske emner. Aineias er i tillegg omtalt i Xenofons verk Hellenika. Mye tyder derfor på at det dreier seg om Aineias fra Stymfalos, feltherre i det arkadiske forbund i 366 fvt.

Håndboken ble overlevert som del av en samling av greske militærforfattere fra tidlig bysantinsk tid (500- til 600-tallet evt). Poliorkêtika er den eldste rent militære tekst som er bevart. Den er et forslag til det militære forsvar av byene og gir samtidig et unikt bilde av de sosiale og politiske forhold i Hellas i tiden før Alexander den stores.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fra antikkens krigskunst – Xenofon: Om ledelse av kavaleriet, Aineias: Om forsvar av bystater. Oversatt fra gammelgresk med innledning og noter av Inge Tjøstheim (Thorleif Dahls kulturbibliotek, 1994)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg