Jason (gresk sagnhelt)

Jason slipper ut av dragens munn, beskyttet av Athene. I treet bak dragen henger det gylne skinn. Fremstilling på en attisk skål fra rundt 480 fvt. Vatikanmuseet, Roma.

Jason og dragen
Av .
Skulptur fra 1803.

Artikkelstart

Jason er en gresk sagnhelt (heros). Han er sønn av kongen i Iolkos, Aison, som ble støtt fra tronen av sin bror Pelias. Jason ble oppdratt av den vise kentauren Kheiron. Da han senere krevde sin fars kongedømme, lokket Pelias ham til å dra til det fjerne Kolkhis for å hente det gylne skinn (se Frixos). Med gudenes hjelp ble det hellige skipet Argo bygd, og mange helter samlet seg om ham for å bli med på reisen for å bringe tilbake det gylne skinn (se argonauter). I Kolkhis vant Jason den trollkyndige Medeias hjerte, og takket være henne fikk han tak i det gylne skinn. Da de sammen var nådd tilbake til Iolkos, forynget Medeia ved trollkunster Jasons gamle far og tok hevn over Pelias. Siden forelsket Jason seg i kongedatteren Glauke i Korint og satte til side Medeia, som da tok en fryktelig hevn.

Faktaboks

Uttale
jˈason
Også kjent som
gr. Iason

Senere er Jason nevnt som en deltager i den kalydoniske jakt. Jason døde til slutt ved at Argos stevn styrtet ned og drepte ham mens han sov.

I kunst

Jasons ungdommelige helteskikkelse og sagnene om ham er gjentatte ganger behandlet i greske skuespill, og også i den senere kunsten, blant annet av Bertel Thorvaldsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg